ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Λιβύη: Επιστολή στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας

Τουρκία - Λιβύη: Επιστολή στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας
AP

Τουρκία και Λιβύη στέλνουν επιστολή στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «απαξίωση» στις προσπάθειες των δύο χωρών να προωθήσουν το διάλογο στη Μεσόγειο απέναντι στον ΟΗΕ.

Η Τουρκία και η Λιβύη απαντούν στην προηγούμενη επιστολή της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στέλνοντας κοινή επιστολή στον ΟΗΕ και ζητώντας από την Αθήνα να «σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών» και «να τερματίσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».

Η επιστολή του αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και του μονίμου αντιπροσώπου της Λιβύης στον ΟΗΕ, Taher El-Sonni προς τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έγραφε: «Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, έχει την εξουσία να συνάπτει και να καταγγέλλει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη».

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ δεν έχουν νομική βάση και αντίθετα ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας προς τις εκλογές. Η εξουσία τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για τα εξωτερικά ανήκει στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Ελλάδα αγνοεί σκόπιμα τις συμφωνίες πολλών κρατών και μελών της ΕΕ και δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων κρατών, ενώ χαρακτηρίζονται «απαράδεκτοι» οι ισχυρισμοί της Αθήνας ότι η εν λόγω συμφωνία έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η «παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στην εν λόγω περιοχή είναι «άκυρη». Τέλος μέσα στην επιστολή δηλώνεται ότι η Ελλάδα αγνοεί τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας και της Λιβύης με τις επεκτατικές της διεκδικήσεις στο ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή και ότι ερμηνεύει το ναυτικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν.

«Η Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και συμπεριφέρεται ως κράτος αρχιπελάγους, παραβιάζοντας το δίκαιο και απαιτώντας την παραχώρηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες ανεξάρτητα από τη θέση τους, το μέγεθός τους, το αν κατοικούνται ή όχι και την οικονομική βιωσιμότητά τους», γράφεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τσαβούσογλου για ελληνικά νησιά: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει αν δεν αποστρατικοποιηθούν»

Από τη μεριά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει αν δεν σταματήσει η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος», επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά τις θέσεις της Άγκυρας για τα νησιά τονίζοντας ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά ισχύει αν αποστρατικοποιηθούν».

Η δήλωση Τσαβούσογλου έχει ως εξής: «Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Αυτό κάναμε. Δεν έχει γίνει από το 1960 μέχρι σήμερα. Λέμε στείλαμε 3 επιστολές στον ΟΗΕ'. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: 'Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Στηρίξτε μας. Στείλαμε 3 επιστολές'».

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα στοχεύει ο πύραυλος Tayfun

Οι απειλές εναντίον της Ελλάδας με «απειλή» το Tayfun συνεχίζονται, με τα τουρκικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος έχει εμβέλεια 1.000 χιλιόμετρα

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πύραυλος Tayfun έχει εμβέλεια 1.000 χιλιόμετρα και συνεχίζουν τις απειλές σε βάρος της Ελλάδα, παρουσιάζοντας και χάρτες που δείχνουν σημεία, τα οποία ισχυρίζονται ότι μπορούν να πλήξουν στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Εράι Γκιουτσλουέρ, δήλωσε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κοστίδη: «Η πραγματική εμβέλεια του πυραύλου Tayfun δεν είναι τα 561 χιλιόμετρα. Είναι 1.000 χιλιόμετρα αυτό θα ανακοινωθεί αργότερα, αλλά εγώ σας το αποκαλύπτω».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί λέγεται ότι η εμβέλεια είναι 561 χλμ ο καθηγητής απαντά: «Κοιτάξτε να δείτε, στα 561 χιλιόμετρα έπληξε στόχο η εμβέλειά του, όμως είναι μεγαλύτερο. Όμως, να σας αποκαλύψω κάτι. Στις 17 Οκτωβρίου ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε τη Χίο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2.800 μέτρων στις δικές μας ακτές κοντά στο Καράμπουρουν. Δηλαδή όταν εμείς εκτοξεύασαμε τον Tayfun, o Έλληνας αρχηγός είχε κουνήσει το δάχτυλο και είχε στοχοποιήσει την Τουρκία. Δήλωσαν πως θα πάρουν 20 F-35 κτλ. Αλήθεια; Τότε ορίστε Tayfun».

Στο στόχαστρο των Τούρκων και η Κρήτη

Η παρουσιάστρια του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου Haber Global, Σεράπ Μπελέτ, δήλωσε ότι και η Κρήτη είναι στο επίκεντρο της Τουρκίας: «Yπάρχει και το θέμα της Κρήτης που από εκεί με τα S-300 είχαν κλειδώσει τα μαχητικά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κρήτη βρίσκεται στο 'ραντάρ' μας. Τώρα έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν τη ναυτική βάση εκεί στα επίπεδα της δικής μας ναυτικής βάσης στο Άκσαζ.», δήλωσε.

Στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρθηκε επίσης ότι η «Η Ελλάδα θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κρήτη. Στόχος των Ελλήνων είναι να μετατρέψουν την Κρήτη σε απόρθητο κάστρο και να αναβαθμίσουν τη ναυτική τους βάση εκεί στα επίπεδα της τουρκικής ναυτικής βάσης του Άκσαζ. Η Ελλάδα στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό και στον ενεργειακό ανταγωνισμό απέναντι στην Τουρκία , δίνει μεγάλη σημασία στην Κρήτη που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κρήτη που είναι το μεγαλύτερο της νησιά. Επιπλέον κάνει έρευνες φυσικού αερίου νότια της Κρήτης παραβιάζοντας την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης», αυξάνοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα.