ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη και… λεφτά προσφέρει ο Πούτιν στον Λουκασένκο

Στήριξη και… λεφτά προσφέρει ο Πούτιν στον Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ηθική στήριξη και νέα δάνεια στη Λευκορωσία χθες, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμάκωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και απέσυρε τους πρεσβευτές της από το Μινσκ λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία βελτιώθηκαν σε μικρό βαθμό, μετά την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αντρέι Σανίκοφ.

«Η Ρωσία κι η Λευκορωσία θα συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση προσπαθειών επέμβασης στα εσωτερικά (των δύο κρατών) και της άσκησης πίεσης μέσω της θέσπισης περιοριστικών μέτρων ή κυρώσεων», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους και έχουν εγκαθιδρύσει μια κοινή αγορά με το Καζακστάν.

Ο Πούτιν επέλεξε το Μινσκ για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Από εκεί θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Ο Λουκασένκο εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την επίσκεψη αυτή, που χαρακτήρισε «σημαντικότερη από τις οικονομικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει με τη Ρωσία», διότι «σηματοδοτεί ότι έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον».

Ο Πούτιν είπε ότι ένα ταμείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που χρηματοδοτεί η Ρωσία θα δώσει στη Λευκορωσία την τρίτη δόση ενός δανείου, ύψους 440 εκατ. δολαρίων, που συνέβαλε η χώρα αυτή να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, σημειώνοντας την «θετική δυναμική» στη λευκορωσική οικονομία. Η Λευκορωσία πρόκειται να λάβει δάνεια 3 δισ. δολαρίων από το 2011 ως το 2013, και υπόσχεται σε αντάλλαγμα να ιδιωτικοποιήσει κρατικούς πόρους αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε τρία χρονια.