ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά ωφελείται πολύ από αυτά

Η χώρα που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα αλλά ωφελείται πολύ από αυτά
PIXABAY

Τα Χριστούγεννα είναι μια δυτική γιορτή. Στην Κίνα, για παράδειγμα, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται, αλλά... εξάγονται... 

Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο του κόσμου. Πολλά από τα προϊόντα που βλέπουμε εν όψει εορτών στο εμπόριο, στα εμπορικά κέντρα, τα δώρα που αγοράζονται για αγαπημένα πρόσωπα κατασκευάζονται εκεί.

Έτσι η Κίνα μπορεί να μη γιορτάζει τα Χριστούγεννα, αλλά βγάζει χρήματα από αυτά.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές μας δείχνουν ακριβώς αυτό. Μάλιστα, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο οι εξαγωγές, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου, συνήθως αυξάνονται.


source: tradingeconomics.com

Για να κατανοήσετε καλύτερα το γράφημα, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο σημαντικές επιρροές που αυξάνουν τις εξαγωγές: η Black Friday και οι διακοπές των Χριστουγέννων.

Εξαίρεση αποτελεί φέτος, που λόγω του υψηλού πληθωρισμού στον κόσμο, δεν έφτασαν στο μέγιστο τον Νοέμβριο (πτώση 8,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 296 δισ. δολάρια).

Ο Hao Zhou, επικεφαλής οικονομολόγος της Huotai Junan International, σε δήλωση που επικαλείται το CNBC ανέφερε ότι «ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στον κόσμο. Ο κίνδυνος ύφεσης στο εξωτερικό θα αυξηθεί, επηρεάζοντας σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση. Αυτό ασκεί πίεση στις εξαγωγές της Κίνας».

Οι σημαντικότερες εξαγωγές της Κίνας

Οι σημαντικότερες εξαγωγές της Κίνας είναι ο εξοπλισμός επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων των smartphone), προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, υπολογιστές, ανταλλακτικά εξοπλισμού γραφείου, ρούχα.

Η Κίνα λοιπόν επωφελείται πολύ από τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Μέσα από τα εμπορικά κέντρα αντιλαμβανόμαστε την επιρροή των Χριστουγέννων, αλλά με τη μορφή διακοσμήσεων. Σε ορισμένα σημεία υπάρχουν ακόμη και έλατα. Ο ξένος Τύπος γράφει ότι θυμίζει περισσότερο του Αγίου Βαλεντίνου. Οι διακοσμήσεις υιοθετούνται απλώς για να συμβαδίζουν με την κινεζική νεολαία.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ρεύματα εκεί: εκείνοι που θέλουν να αγκαλιαστεί η νέα παράδοση (περισσότερο ως διασκέδαση, όχι αυτό που αντιπροσωπεύει) και άλλοι που τη βλέπουν ως απειλή για τα δικά τους ήθη και έθιμα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα και με πολικό ψύχος

Καλά Χριστούγεννα και επιστροφή στην πραγματικότητα

Χριστούγεννα στον κόσμο: Σκούπες, φανάρια και... κάμπιες για καλή τύχη