ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Ιδιοκτήτης γκαλερί ψεκάζει άστεγη με λάστιχο - Το viral βίντεο

Σοκάρει το βίντεο με την άστεγη από το Σαν Φρανσίσκο
Σοκάρει το βίντεο με την άστεγη από το Σαν Φρανσίσκο

Σαν Φρανσίσκο: Ο ιδιοκτήτης μίας γκαλερί, που είχε κάποτε πελάτες όπως ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ εθεάθη σε ένα viral βίντεο να ψεκάζει βάναυσα νερό σε μια άστεγη γυναίκα 

Ο Collier Gwin, ιδιοκτήτης της Foster Gwin Gallery, εθεάθη σε ένα viral βίντεο να ψεκάζει βάναυσα νερό σε μια άστεγη γυναίκα στο Σαν Φρανσίσκο με μία μάνικα. Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα καθώς η θερμοκρασία έφτανε τους 9 βαθμούς Κελσίου. Ο γκαλερίστας επέμεινε ότι δεν λυπάται για τις πράξεις του και ότι προσπαθούσε να τη «βοηθήσει», το σκηνικό όμως όπου ρίχνει νερό στη γυναίκα καθώς εκείνη ουρλιάζει τρομαγμένη, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι τοπικές επιχειρήσεις έσπευσαν να καταδικάσουν τις ενέργειές του, ενώ δεκάδες εξαγριωμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναζήτησαν εκδίκηση αφήνοντας μια σειρά από φρικτές κριτικές στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η βαθμολογία της γκαλερί στο Google να πέσει κατακόρυφα.

Αφού παραδέχτηκε ότι ήταν ο άνθρωπος στο βίντεο, ο Gwin που είχε πελάτες όπως ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ενέργειές του, ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα είχε γίνει επικίνδυνη και ανέτρεπε δοχεία σκουπιδιών.

«Της έίπα ότι πρέπει να μετακινηθεί, δεν μπορούσε να καθαρίσω τον δρόμο, να κατέβω», είπε ο Gwin στο San Francisco Chronicle. «Αρχίζει να ουρλιάζει επικίνδυνα πράγματα, να φτύνει, ναφωνάζει... σε εκείνο το σημείο ήταν τόσο ανεξέλεγκτη... Την ψέκασα με το λάστιχο και της είπα κουνήσου, κουνήσου. Θα σε βοηθήσω» Πρόσθεσε ότι είναι «πρωταθλητής» επειδή προσπάθησε να τη βοηθήσει στο παρελθόν.

Ο σεφ του Brioche Cafe, ο οποίος κατέγραψε το βίντεο, είπε ότι είδε τη σκηνή να εκτυλίσσεται ενώ έκανε ένα ντελίβερι νωρίς το πρωί γύρω στις 6 το πρωί. «Σοκαρίστηκα», είπε ο Έντσον Γκαρσία στο The Chronicle. «Την ξέρω αυτή την κυρία». Έκτοτε, το βίντεο έχει συγκεντρώσει σχεδόν εννέα εκατομμύρια προβολές. Όμως, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις, ο Gwin επέμεινε ότι έκανε το σωστό.

«Ο ψεκασμός της δεν είναι η λύση, αλλά ο ψεκασμός της ήταν κάτι που την ξύπνησε και την ηρεμούσε», είπε ο Gwin. «Άρα λυπάμαι; Λυπάμαι μόνο που... ο τρόπος με τον οποίο τη βοηθάω αμέτρητα δεν έχει κάνει τίποτα.» Πρόσθεσε ότι πριν από το περιστατικό της είχε επιτρέψει να μείνει στο πεζοδρόμιο για μέρες και προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να ζητήσει τη βοήθειά τους. Η γκαλερί τέχνης του λειτουργεί από το 1984 και είχε πελάτες, όπως ο Σβαρτσενέγκερ σύμφωνα με το SocketSite.

Το βίντεο κυκλοφόρησε εν μέσω μιας αυξανόμενης κρίσης αστέγων στην πόλη. Ο αριθμός των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο υπολογίστηκε τον Φεβρουάριο σε σχεδόν 8.000, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από το 2005, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση της κυβέρνησης που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.