ΚΟΣΜΟΣ

OΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι δολοφονίες στη Συρία

OΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι δολοφονίες στη Συρία

Μορφή συστηματικών και εκτεταμένων επιθέσεων απέδωσεη Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματαστις μαζικές δολοφονίες εναντίον αμάχων στη Συρία, οι οποίες βάσει του διεθνούς δικαίου ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μέσω του αναπληρωτή της Ιβάν Σιμόνοβιτς η Ύπατη Αρμοστής Νάβι Πιλάι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι σφαγές στη Συρία έχουν νομικές συνέπειες και ότι θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή αρμόδια για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για να τις ερευνήσει.

Ο Σιμόνοβιτς επικαλέστηκε τη σφαγή στη Χούλα στις 25 Μαΐου, στην οποία σκοτώθηκαν 108 άνθρωποι αναμεσά τους και 49 παιδιά, οι οποίοι «φέρεται να δολοφονήθηκαν από πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης που έριξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις σε κατοικημένη περιοχή».

«Πολλά από τα θύματα εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στα σπίτια τους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική ομάδα Σαμπίχα διέπραξε αυτές τις παραβιάσεις», πρόσθεσε ο Σιμόνοβιτς επισημαίνοντας ότι έχει προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.