ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων
Η φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων το 2019, ήταν μια εικόνα «γροθιά στο στομάχι» για όλο τον πλανήτη.
Veronique de Viguerie/Getty Images

Ήταν 15 Απριλίου 2019 όταν μια πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία.

Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Η φωτιά ξέσπασε στη στέγη του ναού. Λίγο μετά, η οροφή και τo γοτθικό βέλος που βρισκόταν στη στέγη κατέρρευσαν. Η δήμαρχος του Παρισιού Ανν Ινταλγκό αποκάλεσε τη φωτιά «τρομερή». Η νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία, εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί λειτουργία μεταξύ της 18:15 και 19:00. Κατά το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς, ένας εκπρόσωπος του ναού δήλωσε ότι: «ολόκληρη η κατασκευή θα καεί... και δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι», αλλά νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το κτίριο δεν κινδύνευε με ολική κατάρρευση.

Μετά από 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, στις 9:50 π.μ., η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το τηλεοπτικό διάγγελμα που θα έδινε στις 8 μ.μ. για το περίγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να λάβει σε εθνικό επίπεδο μετά τις δημόσιες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών από το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων, όταν η Παναγία των Παρισίων έπιασε φωτιά.

Η δήμαρχος Ινταλγκό ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή της εκκλησίας. Η περιοχή είχε επισημανθεί από τα όρια που έχουν συσταθεί από πυροσβέστες.

Ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε: «Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία της Ευρώπης. Είμαστε όλοι με το Παρίσι σήμερα».

Η τότε Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μήνυμα που έστειλε προς τη Γαλλία, δήλωσε: η Παναγία των Παρισίων είναι "σύμβολο του γαλλικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" και στη Γερμανία ο υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η φωτιά ήταν «χτύπημα στην καρδιά του γερμανικού λαού».

Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε «Είναι τόσο τρομερό να βλέπεις την τεράστια πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων στο Παρίσι. Ίσως ιπτάμενη πυρόσβεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα!». Η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού τόνισε πως η χρήση εναέριων μέσω για την κατάσβεση της πυρκαγιάς θα προκαλούσε ολική κατάρρευση του κτηρίου.

Από τις 10 μ.μ. εκκλησίες στη Γαλλία χτυπούσαν τις καμπάνες τους για να δείξουν τη συμπαράστασή τους για το γεγονός. Επιπλέον, πολλά μνημεία απονέμουν τιμή στην Παναγία των Παρισίων φέροντας τη γαλλική σημαία στην πρόσοψή τους.

Η Αγία Έδρα κατέστησε σαφή τη λύπη της και τόνισε ότι το γεγονός είναι απίστευτο. Όσον αφορά τη σημασία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, υπενθύμισε την αξία του για τον χριστιανισμό, για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εργασίες ανακατασκευής και επιδιόρθωσης των ζημιών που έγιναν στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησαν άμεσα, και βασίστηκαν κυρίως σε ιδιωτικές δωρεές χρημάτων. Η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων προχωρά αρκετά γρήγορα ώστε να επαναλειτουργήσει για επισκέπτες και πιστούς στο τέλος του 2024, λιγότερο από έξι χρόνια δηλαδή μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τη στέγη του, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, το οποίο κατέρρευσε από την πυρκαγιά, θα αρχίσει σταδιακά να επανεμφανίζεται πάνω από το μνημείο φέτος ως ένα ισχυρό σήμα της αναβίωσής του, είπε ο στρατηγός του στρατού που είναι υπεύθυνος για το κολοσσιαίο έργο, στρατηγός Jean-Louis Georgelin.