ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΜΕ 100 ΠΟΛΙΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Τα ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο - Σε εξέλιξη οι εκκενώσεις αμάχων

Σουδάν: Τα ελληνικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο - Σε εξέλιξη οι εκκενώσεις αμάχων
Associated Press

Οι εξελίξεις είναι δραματικές στο Σουδάν, με τους εμπόλεμους να χτυπάνε ακόμα και κομβόι αμάχων, ενώ οι δυτικές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών τους. Την ίδια ώρα, η χώρα μας στέλνει στρατιωτικές μονάδες για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ενώ δύο αεροσκάφη βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής στην Αίγυπτο.

Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πυκνοί κανπνοί σκεπάζουν το Χαρτούμ και παντού ακούγονται πυροβολισμοί.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το απόγευμα της Κυριακής αναφέρεται ότι οι δύο Έλληνες που είχαν τραυματιστεί, καθώς και άλλοι συμπατριώτες μας, απεγκλωβίστηκαν από τη γαλλική αποστολή και βρίσκονται σε πτήση προς το Τζιμπουτί.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ελληνικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο

Λίγο μετά τις 16:30, ένα C-130 και ένα C-27, μεταφέροντας και στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων, απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εκκένωση των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Δύο ώρες αργότερα, τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο και είναι σε ετοιμότητα.

Μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη εκκένωση, 100 περίπου ατόμων, από τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Στο Χαρτούμ και γερμανικό αεροσκάφος

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (Γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία επιχείρησε και την περασμένη Τετάρτη να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν περίπου 150 ανθρώπους, κατευθύνθηκαν στο Σουδάν αλλά λόγω της κατάστασης εκεί αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Η εφημερίδα Bild γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε δύο αποστολές με στρατιωτικά αεροσκάφη A400M. Αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην Ιορδανία για να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, στις εκκενώσεις.

Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτών

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ' οδόν μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Λονδίνο απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό του από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σούνακ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους, σ' ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της βίας και απειλών για το προσωπικό της πρεσβείας», έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ' αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανακοίνωση αυτή από το Λονδίνο έγινε ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να απομακρύνουν το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης από το Χαρτούμ».

Η Ιταλία απομακρύνει τους πολίτες της, καθώς και Ελβετούς και τα μέλη της πρεσβείας του Βατικανού

Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της

Η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.

Πώς οργανώνεται η εκκένωση των Ελλήνων

Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ιατρικό προσωπικό και ιατρικό υλικό προσγειώθηκαν στη Νότια Αίγυπτο, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών από το «εμπόλεμο» Σουδάν.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο συσκέψεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών στη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία ενεργοποιήθηκε με εντολή του Νίκου Δένδια για την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ». Στις 18:30 σήμερα (23/4) θα γίνει μία τρίτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα συζητηθεί και η σκέψη να σταλεί και 30 αεροσκάφος για μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα αεροσκάφη μεταβαίνει και διπλωμάτης, ο διευθυντής αφρικανικών υποθέσεων Κωνσταντίνος Σούλιος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την κατάσταση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση και ξεκίνησε η εκκένωση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Δένδιας είπε στην ενημέρωσή του:

«Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Σάββα και τον επίτιμο πρόξενο στην Ελλάδα.»

«Έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Το υπουργείο Εξωτερικών περιμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέσω το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Με εντολή Μητσοτάκη θα γίνει η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ομάδες ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, για να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού.»

«Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Ο βομβαρδισμός κατά του γαλλικού κομβόι

Νωρίτερα, οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, αναφέροντας και οι δύο ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε.Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες, δεν σχολίασε.

Πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας στο Newsbomb.gr διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας, νωρίτερα, μαζί με 4 άλλους Σουδανούς, αποπειράθηκαν να εξέθουν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι, ωστόσο δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και επέστρεψαν στο κτήριο. Ο σκοπός τους ήταν να μεταβούν στη γαλλική πρεσβεία.

Επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα. Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η ανακοίνωση των RSF

Ο σουδανικός στρατός κατηγόρησε επίσης την RSF ότι επιτέθηκε και λεηλάτησε μια νηοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν σχολίασε για οποιοδήποτε περιστατικό.

Η Αίγυπτος είπε ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο στρατός των αντιπολιτευόμενων, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η επίθεση στο γαλλικό κομβόι έγινε από αεροσκάφος του αντιπάλου τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των RSF:

«Σήμερα το πρωί, 23/4/2023, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης δέχθηκαν επίθεση από αεροσκάφος κατά την εκκένωση Γάλλων υπηκόων από την πρεσβεία της χώρας τους, περνώντας από το Bahri στο Omdurman, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή Γάλλων υπηκόων τραυματίζοντας έναν από αυτούς.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αναφέρουν ότι, σε πλήρη συντονισμό με τη γαλλική κυβέρνηση, το κομβόι εκκένωσης Γάλλων υπηκόων μετακινήθηκε σήμερα το πρωί από τους χώρους συγκέντρωσης στη γαλλική πρεσβεία και διέσχισε την πόλη Μπαχρί προς το Ομντουρμάν.

Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου και της κηρυγμένης εκεχειρίας έγινε αντιληπτή από τα μέλη της γαλλικής πρεσβείας που κατέγραψε το περιστατικό.

Μπροστά σε αυτή τη δειλή επίθεση και για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των Γάλλων υπηκόων, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έπρεπε να επιστρέψουν τη συνοδεία στην πρώτη αφετηρία.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους στην κηρυγμένη ανακωχή και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να μπορέσουν οι πολίτες να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και να διευκολύνουν τη μετακίνηση ξένων υπηκόων στις περιοχές εκκένωσης που έχουν ορίσει οι κυβερνήσεις τους.

Δόξα και αιωνιότητα στους αγίους μάρτυρες
Δόξα και αξιοπρέπεια στον περήφανο λαό μας

Ο επίσημος εκπρόσωπος των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης»

Σχετικές ειδήσεις