ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Τον κατ' οίκον περιορισμό του γιου του προέδρου Πέτρο ζητούν εισαγγελία και δικηγόροι

Κολομβία: Τον κατ' οίκον περιορισμό του γιου του προέδρου Πέτρο ζητούν εισαγγελία και δικηγόροι

Τόσο η εισαγγελία όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης σε μια υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και παράνομου πλουτισμού, για την οποία κατηγορείται ο Νίκολας Πέτρο, ο πρωτότοκος γιος του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ζήτησαν σήμερα να επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός στον ύποπτο.

Ο 37χρονος Νίκολας Πέτρο συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με την πρώην σύζυγό του, την Νταϊσούρις δελ Κάρμεν Βάσκες, που βαρύνεται με παρόμοιες κατηγορίες. Ο Πέτρο ο νεώτερος ήταν βουλευτής της περιφέρειας Ατλάντικο αλλά παραιτήθηκε από το αξίωμά του

Ο εισαγγελέας Μάριο Μπούργκος είπε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ο Νίκολας Πέτρο παραδέχτηκε πως στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του εισέρρευσε μαύρο χρήμα, ότι οι δαπάνες υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια και ότι δεν αναφέρθηκαν όπως έπρεπε στις εκλογικές αρχές. Ο πρόεδρος αρνείται ότι γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητες του γιου του και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πολιτικό πρόγραμμά του. Ωστόσο, το σκάνδαλο μπορεί να πλήξει τις προσπάθειές ειρήνευσης με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία καθώς και τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα του.

Ο Μπούργκος και ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκολας Πέτρο, ο Νταβίν Τελέκι, τάχθηκαν υπέρ του κατ’ οίκον περιορισμού του. Ο Τελέκι επικαλέστηκε μάλιστα ως λόγο την επικείμενη γέννηση του παιδιού του, από άλλη σύντροφο. Ο δικαστής αναμένεται ότι θα αποφασίσει τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νίκολας Πέτρο έλαβε χρήματα από εμπόρους ναρκωτικών, υποσχόμενος ότι θα τους συμπεριλάβει στα ειρηνευτικά σχέδια του πατέρα του. Φέρεται επίσης να αγόρασε ακίνητα αξίας περίπου 394.000 δολαρίων με χρήματα που δεν προήλθαν από τον μισθό του.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με τους εισαγγελείς. Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 12-20 ετών.

Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο είπε ότι αισθάνθηκε «οδύνη» όταν πληροφορήθηκε τους ισχυρισμούς για τις παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία του. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμερόληπτη» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμά της. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής εναντίον της διαφθοράς σε κάθε μορφή της και η κυβέρνηση θα συνεχίσει απερίσπαστα το έργο της για μια καλύτερη Κολομβία», έγραψε.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: «Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ για άλλες τρεις κατηγορίες

Μαρκ Μάργκολις: Πέθανε ο Έκτορ Σαλαμάνκα των «Breaking Bad» και «Better Call Saul»

ΗΠΑ: Τρεις τουρίστριες τραυματίστηκαν από επίθεση ενυδρίδας