ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικηγόρος δολοφόνησε τη σύζυγο και τον γιο του για να καλύψει τις απάτες του που τώρα ομολογεί

peripoliko

Ο δικηγόρος πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και τον γιο του για να αποσπάσει την προσοχή των αρχών από τα οικονομικά εγκλήματά του

Ο πρώην δικηγόρος Ρίτσαρντ «Άλεξ» Μέρντοου από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για τις δολοφονίες της συζύγου και του γιου του, δήλωσε ένοχος σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για περισσότερες από 20 τραπεζικές απάτες και άλλα οικονομικά αδικήματα, από τα οποία αποκόμισε εκατομμύρια δολάρια.

Ο 54χρονος Μέρντοου, γόνος μιας ισχυρής οικογένειας νομικών και δικαστών που ασκούσε μεγάλη επιρροή στο δυτικό Τσάρλεστον, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 για τη δολοφονία της συζύγου του, Μάργκαρετ και του μικρότερου γιου τους, του Πολ. Έχει ασκήσει έφεση, επιμένει ότι είναι αθώος και ζητά να δικαστεί εκ νέου για αυτήν την υπόθεση.

Σήμερα, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Τσάρλεστον, παραδέχτηκε τα 22 οικονομικά εγκλήματα για τα οποία του είχε ασκηθεί δίωξη και συμφώνησε να πληρώσει 9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, όπως ανέφερε ο συνήγορός του. «Ειλικρινά, δύο πράγματα θα σας πει ο Άλεξ. Πρώτον, ότι έκλεψε τα λεφτά. Δεύτερον, ότι δεν σκότωσε τη Μάγκι και τον Πολ», είπε ο δικηγόρος Ντικ Χαρπούτλιαν.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Μέρντοου πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγο και τον γιο του για να αποσπάσει την προσοχή των αρχών από τα οικονομικά εγκλήματά του, τα οποία χρονολογούνται από το 2011. Τα χρήματα που απέσπασε από τις απάτες και το ξέπλυμα τα χρησιμοποίησε για να αγοράζει ναρκωτικά –ήταν επί χρόνια εθισμένος στα οπιοειδή– και να διατηρεί ένα πολυτελές στυλ διαβίωσης.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη Νότια Καρολίνα.

«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που λογοδοτεί για τις κλοπές δεκαετιών» σχολίασε η αντεισαγγελέας Έμιλ Έβανς.

Τα οικονομικά αδικήματα επισύρουν ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών, όμως οι εισαγγελείς θα ζητήσουν από τον δικαστή Ρίτσαρντ Γκέργκελ να ορίσει ότι θα εκτίσει την ποινή ταυτόχρονα με τις δύο ποινές ισοβίων που του έχουν επιβληθεί για τους φόνους.

Ο Μέρντοου αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα, αυτή τη φορά σε πολιτειακό επίπεδο και η δίκη του θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου.