ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ - Νέο κύμα βομβαρδισμών από τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ - Νέο κύμα βομβαρδισμών από τη Χαμάς

«Εκτοξεύσαμε ρουκέτες ως απάντηση στον βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων», παραδέχθηκε η Χαμάς

Πυραύλους προς την Ιερουσαλήμ εκτόξευσε η Χαμας, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η οργάνωση, που εισέβαλε εντελώς αιφνιδιαστικά στο Ισραήλ τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

«Εκτοξεύσαμε ρουκέτες ως απάντηση στον βομβαρδισμό σπιτιών αμάχων», φέρεται να υποστήριξε η Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ ήχησαν οι σειρήνες, ενώ στο Ισραήλ πραγματοποιούνται επιθέσεις και από το έδαφος του Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ από το πρωί της Δευτέρας συνεχείς είναι οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί στο Ισραήλ και τη Γάζα, με σοβαρές απώλειες αμάχων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, όπου ισοπέδωσε κτήρια, έκανε γνωστό πως ανέπτυξε δυνάμεις εναντίον ύποπτης διείσδυσης από τον Λίβανο, που καταγράφηκε στα βόρεια σύνορα.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ πάντως έχει σημειωθεί ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ατόμων που φαίνεται πως έχουν καταστρέψει φράχτη και πέρασαν τα σύνορα από το Λίβανο. Δύο ένοπλοι μάλιστα φέρεται να είναι νεκροί από πυρά του στρατού του Ισραήλ, ενώ την περιοχή σαρώνουν ελικόπτερα που επιτίθενται σε στόχους.

Από τον Λίβανο δύο οβίδες εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, χωρίς να έχουν καταγραφεί θύματα, με τους κατοίκους της πόλης Μααλότ που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ να έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ξεκαθαρίζει η Χεζμπολάχ - «Δεν έχουμε πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση»

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε ότι «δεν πραγματοποιήσαμε καμία επιχείρηση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος».

Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι πάντως δήλωσε πως προτεραιότητα της χώρας είναι η διατήρηση της σταθερότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Μικάτι απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει την ευθύνη» και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, στο πλαίσιο του περιγράμματος της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. «Οτιδήποτε άλλο επιτείνει τον κύκλο της βίας δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αποκάλυψε την υπόσχεση της Χεζμπολάχ, πως δεν θα παρέμβει στις μάχες, με δηλώσεις του σε αραβική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Αμπού Χαμπίμπ, η Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε να μην επέμβει εκτός εάν «το Ισραήλ εκφοβίσει και παρενοχλήσει τον Λίβανο».

Το πρωί της Κυριακής, η οργάνωση του Λιβάνου, που έχει εκφράσει τη στήριξή της στη Χαμάς, «χτύπησε» ισραηλινές θέσεις σε μια λεπτή λωρίδα εδάφους στα Υψιπέδα του Γκολάν που κατέχει το Ισραήλ από το 1967. Οι Ισραηλινοί απάντησαν εξαπολύοντας πυρά στο νότιο Λίβανο.

Όπως μεταδίδει το Al Zazeera, ανώτατος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε πως «η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Είμαστε όλοι μαζί σας».

Μετά και τις εξελίξεις αυτές εντείνεται η ανησυχία για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, κάτι που θα προκαλούσε ανυπολόγιστες απώλειες ανθρωπίνων ζωών.