ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κίνα: Πάνω από 118 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες - Μάχη για τους επιζώντες στους -15°C

Θρήνος στην Κίνα από τον καταστροφικό σεισμό
Θρήνος στην Κίνα από τον καταστροφικό σεισμό
ΑΡ

Τουλάχιστον 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από σεισμό που έπληξε μια ορεινή περιοχή του Γκανσού, στη βορειοδυτική Κίνα. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για τον εντοπισμό επιζώντων στο στο δριμύ ψύχος

Τουλάχιστον 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν μετά από σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, καθώς οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Ο σεισμός ταρακούνησε την κομητεία Jishishan στην επαρχία Γκανσού αργά το βράδυ της Δευτέρας (18.12), προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και δρόμους. Οι διασώστες έσπευσαν για να αναζητήσουν επιζώντες που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, ενώ οι κάτοικοι έσπευσαν στην ύπαιθρο, περνώντας τη νύχτα στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα.

Οι διασώστες δίνουν μάχη σε θερμοκρασίες μέχρι και -13 βαθμών Κελσίου καθώς χτενίζουν τα ερείπια για εγκλωβισμένους. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το τσουχτερό κρύο σημαίνει ότι το «χρυσό παράθυρο» για την εύρεση επιζώντων από τον σεισμό είναι μικρότερο από το συνηθισμένο

Το Κέντρο Σεισμών Δικτύων της Κίνας (CENC) ανέφερε ότι ένας δεύτερος σεισμός έπληξε την περιοχή Σινγιάνγκ στα βορειοδυτικά της χώρας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπήρξαν νεκροί τραυματίες ως αποτέλεσμα του δεύτερου σεισμού. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε το Γκανσού.

Άλλοι 13 έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική επαρχία Κινγκχάι μετά τον σεισμό. Συνολικά περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 20 αγνοούνται. Περίπου 5.000 σπίτια αναφέρθηκε ότι έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV της Κίνας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να γίνει συνολική προσπάθεια έρευνας και διάσωσης για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Οι γραμμές ύδρευσης και ηλεκτρισμού, καθώς και οι υποδομές συγκοινωνιών και επικοινωνιών, έχουν υποστεί ζημιές, πρόσθεσε.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στο Λανζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού, περίπου 1.450 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου στην κινεζική πρωτεύουσα βγήκαν βιαστικά από τους κοιτώνες τους, σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε εικόνες με νέους ανθρώπους να στέκονται έξω στο κρύο. Τέντες, πτυσσόμενα κρεβάτια και παπλώματα εστάλησαν στην περιοχή της καταστροφής, ανέφερε το CCTV.

Πολλοί επιζώντες είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχουν βιώσει. Οι ειδικοί είπαν ότι το σχετικά μεγάλο μέγεθος του σεισμού, καθώς και το σχετικά μικρό βάθος του, αύξησαν τον αριθμό των θυμάτων. Τουλάχιστον 4.000 πυροσβέστες, στρατιώτες και αστυνομικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης.