ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Παιχνίδια» διαφθοράς με τις αμυντικές δαπάνες αξίας 262 εκατομμυρίων δολαρίων

Ουκρανία: «Παιχνίδια» διαφθοράς με τις αμυντικές δαπάνες αξίας 262 εκατομμυρίων δολαρίων

Σε εσωτεικό έλεγχο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας αποκαλύφθηκαν σχέδια διαφθοράς αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ 

Ένας εσωτερικός έλεγχος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας διαπίστωσε παραβιάσεις αξίας άνω των 262 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου, Rustem Umerov.

"Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο, η SBU [Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας], σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, εξάλειψε ένα σχέδιο διαφθοράς για την αγορά πυρομαχικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για σχεδόν 39,3 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε δημόσια. Υπάρχουν περισσότερα νέα που έρχονται», δήλωσε ο Umerov.

«Αντιδρούμε σκληρά σε όλες τις περιπτώσεις», έγραψε στο Facebook, προσθέτοντας ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες.

«Αναδιαρθρώνουμε τους μηχανισμούς προμηθειών ώστε να μην παρεμβαίνουμε στη συνεχή προμήθεια όπλων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Τώρα το Υπουργείο Άμυνας θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού, διαμορφώνει πολιτικές, ελέγχει την υποβολή προσφορών. Οι προμήθειες πραγματοποιούνται από δύο ειδικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στον Κρατικό Φορέα Διοικητικής Μέριμνας και τον Οργανισμό Αμυντικών Προμηθειών.