ΚΟΣΜΟΣ

Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»

Νόρμαν Τζούισον: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»
(Photo by GARCIA/Gamma-Rapho via Getty Images)

«Έφυγε» πλήρης ημερών ο διάσημος σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον

Ο Νόρμαν Τζούισον, ο καταξιωμένος και πολύπλευρος Καναδός σκηνοθέτης, πέθανε σε ηλικία 97 ετών βυθίζοντας στο πένθος το Χόλιγουντ.

Ο Νόρμαν Τζούισον σκηνοθέτησε αρκετές γνωστές ταινίες και υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, με τα έργα Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967), Ο βιολιστής στη στέγη (1971) και Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (1987).

Μερικές άλλες σημαντικές ταινίες του είναι: Ο χαρτοπαίχτης (1965), Έρχονται οι Ρώσοι (1966), Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968), Ιησούς Χριστός, Υπέρλαμπρο Άστρο (1973), Δικαιοσύνη για όλους! (1979), Η Αγνή του Θεού (1985) και Τυφώνας: Η αληθινή ιστορία (1999).

Εκτός από τις υποψηφιότητες για «Όσκαρ» έχει στο ενεργητικό του πολλές υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, 1 βραβείο BAFTA, την «Αργυρή Άρκτο» για την καλύτερη σκηνοθεσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου του 1987 και το Βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ στην 71η απονομή των Βραβείων «Όσκαρ».

Το 2003 ο Τζούισον τιμήθηκε με το Βραβείο Τεχνών του Θεάματος του Γενικού Κυβερνήτη του Καναδά για τις πολλές συνεισφορές του στην κινηματογραφική βιομηχανία του Καναδά.