ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Αγρότες «υποδέχθηκαν» με τρακτέρ και αυγά τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες: Αγρότες «υποδέχθηκαν» με τρακτέρ και αυγά τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ

Ένταση και βίαια επεισόδια στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες επέστρεψαν οργισμένοι διατρανώνοντας τα αιτήματά τους, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. 

Αγρότες έβαλαν φωτιά σε σωρούς ελαστικών στις Βρυξέλλες σε μια νέα ημέρα διαμαρτυρίας, απαιτώντας δράση από την ΕΕ σε θέματα που κυμαίνονται από φθηνές τιμές στα σούπερ μάρκετ έως συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, την ώρα που οι υπουργοί Γεωργίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κρίση στον κλάδο. Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού για να σβήσει τις φλόγες.

Περίπου 900 τρακτέρ κατέλαβαν το κέντρο των Βρυξελλών, με μερικά από αυτά να εισέρχονται ακόμη και στην ιστορική Γκραν Πλας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαμαρτυρία διέκοψε την κυκλοφορία. Σχεδόν ένα μήνα αφότου η πρώτη διαμαρτυρία των αγροτών «πάγωσε» μεγάλο μέρος των Βρυξελλών, οι αγρότες επέστρεψαν για μια νέα διαδήλωση με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας. Οι αγρότες πέταξαν αυγά στο Lex, ένα από τα κτηριακά συγκροτήματα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Σούμαν.

Πάνω από 100 τρακτέρ ήταν παρκαρισμένα γύρω από τα κεντρικά γραφεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, μπλοκάροντας τμήματα των Βρυξελλών, σε μικρή απόσταση από την καλά φρουρούμενη περιοχή όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες για να απαιτήσουν δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για μια σειρά από πιέσεις που λένε ότι υφίσταται ο κλάδος, από τις χαμηλού κόστους εισαγωγές που υπονομεύουν τους τοπικούς παραγωγούς, έως τους επίπονους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.

Τα παράπονα ποικίλλουν ανά χώρα, αλλά όπως είπε ο Morgan Ody, Γενικός Συντονιστής της γεωργικής οργάνωσης La Via Campesina, για τους περισσότερους αγρότες: «Είναι θέμα εισοδήματος». «Είμαστε φτωχοί και θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», είπε στο Reuters. Ο Ody, ένας αγρότης από τη Βρετάνη της Γαλλίας, κάλεσε την ΕΕ να καθορίσει ελάχιστες τιμές στήριξης και να αποχωρήσει από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επιτρέπουν την εισαγωγή φθηνότερων ξένων προϊόντων.

«Δεν είμαστε κατά των πολιτικών για το κλίμα. Αλλά γνωρίζουμε ότι για να κάνουμε τη μετάβαση, χρειαζόμαστε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα επειδή κοστίζει περισσότερο η παραγωγή με οικολογικό τρόπο» τόνισε.

Εμπορικά ντιλ, «πράσινη» συμφωνία

Οι υπουργοί Γεωργίας επρόκειτο να συζητήσουν μια νέα σειρά προτάσεων της ΕΕ για να αμβλυνθεί η πίεση στους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιθεωρήσεων στα αγροκτήματα και της δυνατότητας εξαίρεσης των μικρών εκμεταλλεύσεων από ορισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Οι αγρότες πρέπει να πληρώνονται για ό,τι κάνουν... Υπάρχουν πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας πολύ απαιτητικές για τους αγρότες που δεν αμείβονται. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ καθώς έφτασε στη συνάντηση.

Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών από οργισμένους αγρότες, η ΕΕ έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των εμβληματικών περιβαλλοντικών πολιτικών της για την Πράσινη Συμφωνία, αφαιρώντας τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό της χάρτη για το κλίμα του 2040. Η ΕΕ έχει επίσης αποσύρει έναν νόμο για τη μείωση των φυτοφαρμάκων και καθυστέρησε τον στόχο για τους αγρότες να αφήσουν κάποια αγρανάπαυση για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Αντίσταση στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά γιατί αυτή η Πράσινη Συμφωνία και οι πράσινοι στόχοι που έχουμε θέσει είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν», είπε ο υπουργός Γεωργίας της Λετονίας Aρμαντς Κράουζε, αναφερόμενος στην κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ (ΚΓΠ). Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Mαρκ Φεσνό πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την (πράσινη) μετάβαση, αλλά υπάρχει ανάγκη να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα επί τόπου».

Τα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνουν επίσης τον τερματισμό των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, που οι αγρότες λένε ότι έχουν οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές από χώρες όπου οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα από αυτά της ΕΕ. Μια σκηνή που είχε στηθεί στον χώρο διαμαρτυρίας τη Δευτέρα ήταν ντυμένη με μια ταμπέλα που έγραφε «σταματήστε την ΕΕ Mercosur» - μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον όμιλο Mercosur των χωρών της Νότιας Αμερικής.