ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στρατός στο μετρό της Νέας Υόρκης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας

ΗΠΑ: Στρατός στο μετρό της Νέας Υόρκης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας
AP Photo

Στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά και αστυνομικοί της Πολιτειακής Αστυνομίας της Νέας Υόρκης θα αναπτυχθούν στις γραμμές μετρό για να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα.

Σκληρά μέτρα λαμβάνει η Νέα Υόρκη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο συναγερμός έχει σημάνει καθώς ο αριθμός των σοβαρών εγκλημάτων στο δίκτυο μεταφορών του μετρό εκτοξεύτηκε κατά 50% τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με τον ίδιο Ιανουάριο του 2023.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών της Εθνοφρουράς θα έχει στόχο να βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους στις τσάντες των επιβατών στους σταθμούς με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ δήλωσε πως «αυτές οι αποτρόπαιες και αναίσχυντες επιθέσεις εναντίον του δικτύου μας του μετρό δεν θα γίνουν ανεχτές».

«Κανένας που πηγαίνει στη δουλειά του ή πάει να επισκεφθεί την οικογένειά του ή να πάει σε ένα ραντεβού με τον γιατρό του, δεν πρέπει να ανησυχεί ότι το άτομο που κάθεται δίπλα του κατέχει φονικό όπλο», δήλωσε η Χόκουλ στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, η Κάθι Χόκουλ υποσχέθηκε την τοποθέτηση επιπλέον καμερών κλειστού κυκλώματος ενώ ανακοίνωσε το σχέδιο να απαγορεύεται ευκολότερα η πρόσβαση στο μετρό στα άτομα που έχουν καταδικασθεί επειδή επιτέθηκαν εναντίον ενός εργαζόμενου του συστήματος μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός Έρικ Άνταμς, ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας που εξελέγη το 2021 με την υπόσχεση να επαναφέρει την ασφάλεια στην πόλη μετά την πανδημία Covid, ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση αυτών των ελέγχων.

Πριν από τα περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, το σοβαρότερο συμβάν είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2022, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ μέσα σε έναν συρμό στο Μπρούκλιν, σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.