ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία κρατά «κλειστά» τα σύνορά της με τη Ρωσία «μέχρι νεωτέρας»

Φινλανδία
Συνοριακός σταθμός Nuijamaa μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας
Αρχείου AP

Κατακόρυφη άνοδος των μεταναστευτικών ροών - Μπήκαν στη Φινλανδία το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου, 1300 άτομα από ένα την ημέρα που ήταν πριν 

Την παράταση του αποκλεισμού των σημείων διέλευσης αυτοκινήτων στα σύνορα με τη Ρωσία «μέχρι νεωτέρας», αποφάσισε το φινλανδικό υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε το Κυβερνητικό Τμήμα Επικοινωνιών.

«Τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, τα σημεία διέλευσης των συνόρων θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Haapasaari, το λιμάνι Nuijamaa και Santio θα κλείσουν στις 15 Απριλίου. «Η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, αλλά όχι περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο», ανέφερε η δήλωση.

Φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι τα σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία θα παραμείνουν κλειστά έως ότου η Φινλανδία θεσπίσει νόμο για προσωρινά μέτρα καταπολέμησης της μετανάστευσης, καθώς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία των συνοριακών αρχών, περισσότεροι από 1.300 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Υεμένη, η Σομαλία και η Συρία εισήλθαν σε φινλανδικό έδαφος από τη Ρωσία μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν πριν από αυτήν την περίοδο, οι αριθμοί ήταν κατά μέσο όρο ένα άτομο την ημέρα.

Προηγουμένως, η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα σημεία ελέγχου αυτοκινήτων στα ρωσικά σύνορα από τον Νοέμβριο του 2023, λόγω αυτού που οι φινλανδικές αρχές ονόμασαν εισροή μεταναστών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα συνοριακά σημεία ελέγχου θα δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα διαμορφώσει την απάντησή της σε τέτοιες ενέργειες.