Η Λιβύη υπέγραψε μνημόνιο με την τουρκική TPAO για έρευνες σε 4 θαλάσσια οικόπεδα

Σε ξεκάθαρη τουρκική τροχιά κινείται η κυβέρνηση της Τρίπολης οξύνοντας τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και κάνει πράξη τις απειλές της με δικές της έρευνες 

Η Λιβύη υπέγραψε μνημόνιο με την τουρκική TPAO για έρευνες σε 4 θαλάσσια οικόπεδα

Σε μια κίνηση που αναμένεται να οξύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες ελληνολιβυκές σχέσεις, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών σε τέσσερα υπεράκτια οικόπεδα της λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη και προβλέπει εκτεταμένες σεισμικές έρευνες, εντός χρονοδιαγράμματος εννέα μηνών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αυξάνει την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσογείο και ενισχύει τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που, σε συνέχεια του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του NOC, σχεδιάζεται η διεξαγωγή δισδιάστατης σεισμικής έρευνας στο πλαίσιο του έργου που θα εκτελεστεί από την TPAO. Τα δεδομένα που θα ληφθούν ως αποτέλεσμα αυτών των μελετών, τα οποία θα καλύπτουν συνολικά 10 χιλιάδες γραμμικά χιλιόμετρα, αναμένεται να υποβληθούν σε επεξεργασία το αργότερο εντός 9 μηνών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη, Νικόλαο Γκαρίλη, για να εκφράσει επίσημη διαμαρτυρία σχετικά με τις –κατά την Τρίπολη– «μονομερείς ενέργειες της Αθήνας σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές».

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Λιβύη κινείται πλέον με σαφή βήματα πιο κοντά στην Άγκυρα, απομακρυνόμενη από την Αθήνα, σε μια περίοδο που η γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται ολοένα και πιο εύθραυστη.

Σήμερα από τη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε εκ νέου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απαράδεκτο, παράνομο και ανυπόστατο, καθώς και ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, θέση, την οποία η Αθήνα θα ζητήσει να περιληφθεί εκ νέου στα συμπεράσματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά από αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Τουρκία και Λιβύη αναλαμβάνουν δράση κατά της Ελλάδας»

turkiye.jpg

Ως μια νέα κίνηση στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και ως μια ενέργεια της Τουρκίας και της Λιβύης εναντίον της Ελλάδας, ερμηνεύουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης το μνημόνιο της λιβυκής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) και της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές.

Σημειώνουν ακόμα πως το μνημόνιο έρχεται μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είχε χαρακτηρίσει την προσφορά της Ελλάδας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων νότια του νησιού της Κρήτης ως «παραβίαση της κυριαρχίας».

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή