Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για προσχέδιο σχετικά με τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων

Οι ηγέτες της ΕΕ προτείνουν δάνειο αποζημίωσης για την Ουκρανία με χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας υπό όρους - σχέδιο εγγράφου δημοσιεύει το Ρόιτερς 

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για προσχέδιο σχετικά με τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων
epa12600526 (L-R) Luxembourg's Prime Minister Luc Frieden, Italian Prime Minister Giorgia Meloni, Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Poland's Prime Minister Donald Tusk, French President Emmanuel Macron and Irish Prime Minister Micheal Martin during the EU Council Summit in Brussels, Belgium, 18 December 2025. EU leaders are meeting to discuss the latest developments in Ukraine, the EU's next multiannual financial framework, the EU enlargement process, and the geoeconomic situation in the European Union. EPA/OLIVIER HOSLET
EPA

Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters και το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτίθενται να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υιοθετήσουν επειγόντως τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία δανείου αποζημιώσεων προς την Ουκρανία, με εγγύηση τα ταμειακά υπόλοιπα που συνδέονται με τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Το σχέδιο απαριθμεί σειρά προϋποθέσεων για το δάνειο, μεταξύ των οποίων ο πλήρης σεβασμός των συμβατικών υποχρεώσεων των κατόχων των περιουσιακών στοιχείων, η ίση μεταχείριση, η συμμόρφωση με τις διμερείς συμφωνίες προστασίας επενδύσεων, καθώς και η απαίτηση τα κεφάλαια να στηρίζουν τόσο την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν το δάνειο αποζημιώσεων να αρχίσει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία από το δεύτερο τρίμηνο του 2026, καλύπτοντας και τις στρατιωτικές της ανάγκες.

Στο σχέδιο, το σχετικό απόσπασμα για το δάνειο αποζημιώσεων βρίσκεται σε αγκύλες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως η σύνοδος είναι εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή