ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: «Ιστορική απόφαση» το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Κάμερον: «Ιστορική απόφαση» το δημοψήφισμα στη Σκωτία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει σήμερα στο Εδιμβούργο για να σφραγίσει τη συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2014, για το «ιστορικό» θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον εθνικιστή πρωθυπουργό (πρώτο υπουργό) της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος ζητεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε δύο χρόνια από τώρα.

«Οι δύο κυβερνήσεις της Σκωτίας (η εθνική κυβέρνηση στο Λονδίνο και η περιφερειακή στο Εδιμβούργο) είναι ενωμένες για την διεξαγωγή ενός νόμιμου, δίκαιου και αποφασιστικής σημασίας δημοψηφίσματος. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την αρχή ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Σκωτίας. Θα ανοίξει τον δρόμο για το πιο σημαντικό ερώτημα απ' όλα: μια Σκωτία μόνη της ή ένα Ηνωμένο Βασίλειο;», αναμένεται να επισημάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι τάσσεται υπέρ ενός Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, το «θέμα είναι των Σκωτσέζων να πάρουν την ιστορική απόφαση. Το μέλλον της Σκωτίας εξαρτάται από την ετυμηγορία τους» αναμένεται να πει ο Βρετανός πρωθυπουργός και να διατυπώσει το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;».

Πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, δείχνει πως λιγότερο από το 1/3 των 5,2 εκατομμυρίων Σκωτσέζων, ποσοστό 28%, επιθυμούν την ανεξαρτησία.

Η Σκωτία, που ενώθηκε με την Αγγλία το 1707, απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας, μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιό της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Οι Λιθουανοί ψήφισαν κατά της λιτότητας στις εκλογές

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων