ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τις πρώτες του επαφές με ξένους ηγέτες είχε ο Τζον Κέρι

ΗΠΑ: Τις πρώτες του επαφές με ξένους ηγέτες είχε ο Τζον Κέρι

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος διαδέχθηκε την Παρασκευή τη Χίλαρι Κλίντον, είχε τις πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες και συνομίλησε κυρίως με τον ισραηλινό και τον παλαιστίνιο ηγέτη.


Ένδειξη ότι η Μέση Ανατολή θα είναι πιθανόν μία από τις προτεραιότητές του στη διάρκεια των επομένων μηνών ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε διαδοχικά στον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, στη συνέχεια στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και κατόπιν στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σε όλους, υπογράμμισε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιθυμούν να βρεθεί μια λύση «για μια βιώσιμη ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Ο πρόεδρος Πέρες, ο οποίος γνωρίζει τον Κέρι από την εποχή που εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής, "τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του έκανε μια σύνοψη των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ισραήλ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για διάφορα άλλα προβλήματα στην περιοχή", πρόσθεσε η Νούλαντ. Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Κέρι για την πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ.

Με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Κέρι υπογράμμισε "τη θετική πρωτοβουλία των Ισραηλινών" να αποδεσμεύσουν την Τετάρτη 100 εκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε ένα μέρος του ποσού που οφείλεται στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Κέρι γνωστοποίησε επίσης στον Αμπάς την πρόθεσή του να τον συναντήσει "όποτε είναι δυνατόν", μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξάλλου, ο Τζον Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο με τους ηγέτες του Μεξικού, της Τουρκίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Κέρι ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για την "εξαιρετική διμερή συνεργασία" έπειτα από την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα την Παρασκευή που προκάλεσε δύο θανάτους.

Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ο Κέρι επαναβεβαίωσε πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να καταλάβει πως "θα αντιμετωπίσει σημαντικής συνέπειες από την διεθνή κοινότητα αν συνεχίσει τις προκλήσεις της".