ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος του Πέρες να μπει η Χεζμπολάχ στη διεθνή λίστα της τρομοκρατίας

Στόχος του Πέρες να μπει η Χεζμπολάχ στη διεθνή λίστα της τρομοκρατίας

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Ευρώπη για να προσπαθήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις πιέσεις του προς την κατεύθυνση αυτή στην ΕΕ αφότου η Βουλγαρία ανέφερε στις 5 Φεβρουαρίου την εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε μια τρομοκρατική επίθεση στις 18 Ιουλίου στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, πέντε Ισραηλινοί τουρίστες και ένας οδηγός λεωφορείου.

Κατά την περιοδεία του, που θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 12 Μαρτίου, ο κ. Πέρες θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Θα συναντηθεί επίσης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με αρκετούς ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Βούλγαρου ομολόγου του, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

"Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στη Βουλγαρία, η οποία έδειξε ότι η Χεζμπολάχ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση, και των συζητήσεων στους κόλπους της Ευρώπης σχετικά με τις συνέπειες" των διαπιστώσεων αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια άλλη χώρα της ΕΕ, η Κύπρος, δικάζει την περίοδο αυτή ένα πρόσωπο που έχει λιβανική και σουηδική υπηκοότητα, φέρεται ως μέλος της Χεζμπολάχ, και κατηγορείται ότι "σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων" σε αυτό το νησί της Μεσογείου.

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε επίσης τις Βρυξέλλες να εγγράψουν την Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα, αλλά τα 27 κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την απόφαση αυτή, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

Στις Βρυξέλλες, ο κ. Πέρες θα συναντηθεί, επίσης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.