ΚΟΣΜΟΣ

Ζωντανή γραμμή» με τον Πρόεδρο Πούτιν-Σχόλια εμπειρογνωμόνων

Ζωντανή γραμμή» με τον Πρόεδρο Πούτιν-Σχόλια εμπειρογνωμόνων

Ούτε μια ερώτηση που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της «Ζωντανής γραμμής» δεν θα μείνει αναπάντητη,- υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τον διάλογό του με τους πολίτες της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη.

Κατά την ζωντανή επικοινωνία του με τους κατοίκους της χώρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε σε 85 ερωτήσεις. Πολλοί ξένοι εμπιρογνώμονες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα ότι οι ερωτήσεις βασικά δεν είχαν χαρακτήρα προσωπικών παρακλήσεων και ευχών.Τα περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν, είναι, πραγματικάτα ζητήματα-κλειδία για το ρωσικό κράτος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντούσε στις ερωτήσεις των πολιτών της Ρωσίας 4 ώτες και 48 λεπτά. Πολύ σημαντικό σημείο των απαντήσεών τους στάθηκε η αποσαφήνιση της θέσης του Πούτιν σχετικά με το Υπουργικό Συμβουλιο,- είπε ο αντπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών Ντμίτρι Αμπζάλοφ.

- Το τελευταίο διάστημα στο φόντο της έκθεσης για την δράση της κυβέρνησης, διαδίδονταν διάφορες φήμες ότι ορισμένοι υπουργοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και ότι ωριμάζει διάσπαση ανάμεσα στη διοίκηση του Κρεμλίνου και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος δεν υπερασπίστηκε κανένα, όπως και κανένα δεν σχεδίασε να απολύσει. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι απαιτήσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο,και ιδιαίτερα στο φόντο των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων, θα γίνονται βέβαια, όλο και πιο σκληρές.

Παρακολουθούσαν προσεκτικά την απευθείας επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Ο Πολωνός πολιτικός αναλυτής Κόνραντ Ρένκας, είπε τα εξής:

- Ο Πούτιν τόνισε ότι η ανοιχτότητα και η εγγύτητα απέναντι στο λαό, όπως και ο διάλογος μαζί του αποτελούν θεμελειώδη κανόνα για αυτόν και για όλα τα προεδρικά διοικητικά όργανα. Η συνάντηση που έγινε έδειξε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι ικανές να συνενώσουν την ρωσική κοινωνία. Ο κύκλος των προβλημάτων που τέθκαν είναι εξαιρετικά ευρύς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ερωτήσεις βασικά δεν είχαν χαρακτήρα προσωπικών παρακλήσεων και επιθυμιών. Τα περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν είναι πραγματικά ζητήματα-κλειδιά για το ρωσικό κράτος – για την οικονομία για το νομικό του, σύστημα, για την κρατική πολιτική της μετανάστευσης, την ελευθερία του λόγου κλπ.

Ο πολιτικός επιστήμονας από την Σερβική Δημοκρατία Γκόστιμιρ Πόποβιτς επέστησε την προσοχή σε δύο δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν - ότι η Ρωσία δεν θα αντιγράψει τυφλά τα δυτικά πρότυπα και ότι η επίθεση στη Βοστώνη θα πρέπει να ωθήσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

- Η Ρωσία εφαρμόζεί απολύτως ανεξάρτητη και φιλειρηνική πολιτική. Ο ρόλος της στις διαδικασίες που οδηγούν στην αποκατάσταση της ειρήνης στον κόσμο, είναι δύσκολο να μγαλοποιηθεί. Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα των αρχικών της πηγών και αιτιών, νομίζω, ότι η Ρωσία είναι η νούμερο ένα στον κόσμο. Θα ήταν καλά, αν οι ΗΠΑ ακολουθούσαν το δρόμο που πρότεινε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν και εγώ, για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι στο πρόσωπο της Ουάσιγκτον η Μόσχα θα βρει αντάξιο συμπολεμιστή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ Φωνή της Ρωσίας