ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μαλαισία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν σήμερα δύο περιοχές της επαρχίας Τζοχόρ στη νότια Μαλαισία, καθώς ο καπνός από τις φωτιές στη γειτονική Ινδονησία αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από το επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνο.

Η παράνομη καύση δασικών και άλλων εκτάσεων στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.

Ο καπνός από τις φωτιές στην επαρχία Ριάου της Σουμάτρας έχει καλύψει επίσης τη γειτονική Σιγκαπούρη, όμως η ποιότητα του αέρα εκεί βελτιώθηκε το Σαββατοκύριακο αφού είχε προηγουμένως φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντας της Μαλαισίας Τζ. Παλανιβέλ δήλωσε πως ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές Μοάρ και Λεντάγκ ξεπέρασε το 750. Σημειώνεται πως πάνω από το 300, η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται επικίνδυνη.

Στο μεταξύ, από επίσημη πηγή στην Τζακάρτα έγινε γνωστό ότι η Ινδονησία κατάφερε να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο σημαντικές νεροποντές πάνω από τις δασικές φωτιές στη Σουμάτρα που ευθύνονται για την ιστορικών διαστάσεων ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Ένα αεροπλάνο έρριξε τέσσερις τόνους άλατα στα σύννεφα πάνω από την επαρχία Μπενγκάλις (βορειοδυτική Ινδονησία), όπου υπάρχουν πολλές εστίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νεροποντές.

Οι επιχειρήσεις δημιουργίας τεχνητής βροχής θα συνεχιστούν σήμερα με τη βοήθεια δύο αεροπλάνων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην επαρχία Ριάου, όπου βρίσκονται οι περισσότερες εστίες, καθώς ο δείκτης ρύπανσης έχει υπερβεί το 400.

Οι ινδονησιακές αρχές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποψιάζονται πως εταιρείες παραγωγής φοινικελαίου ή χαρτομάζας με έδρα τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη άναψαν τις φωτιές για να αποδασώσουν εδάφη με λιγότερα έξοδα -κάτι που οι εταιρείες διαψεύδουν. Συγκεκριμένα

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε πάντως σήμερα πως η χώρα θα αναλάβει δράση εναντίον των εταιρειών τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

«Η Ινδονησία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις δασικές πυρκαγιές και να αναλάβει δράση εναντίον ξένων εταιρειών που ενέχονται σ' αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό ιστότοπο.

Το ινδονησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara μετέδωσε επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο του υγειονομικού τομέα πως σχεδόν 20.000 άνθρωποι στο Ριάου, πολλοί από τους οποίους παιδιά, υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού.