ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Μόντι προειδοποιεί την κυβέρνηση Λέτα

Ιταλία: Ο Μόντι προειδοποιεί την κυβέρνηση Λέτα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι μπορεί να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα αν αυτή δεν μπορέσει να επιλύσει τις διαφωνίες μεταξύ των κύριων εταίρων της και να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εμποδίσει μια βαθειά ύφεση.


Η συμμαχία του Μόντι "Επιλογή Πολιτών" (SC) έχει πολύ λίγες έδρες στο κοινοβούλιο για να κινδυνεύσει η κυβέρνηση, αλλά η προειδοποίησή του αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας για τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα στο κόμμα της κεντροαριστεράς και σε αυτό της κεντροδεξιάς που αποτελούν τον βασικό κορμό του συνασπισμού του Λέτα.

"Χωρίς μια αλλαγή κατεύθυνσης, δεν πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να υποστηρίζουμε μια κυβέρνηση που πλήττεται από τις αυξανόμενες αμφιβολίες", ανέφερε ο Μόντι σε ένα κείμενο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Μόντι σημείωσε ότι ο Λέτα είχε ξεκινήσει καλά τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, αλλά όπως πρόσθεσε η κυβέρνηση χρειάζεται να ξεπεράσει τις διαφορές ανάμεσα και εντός των κύριων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να μπορεί να προχωρήσει με τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και θα καταστήσουν την Ιταλία πιο ανταγωνιστική.

Ο Μόντι παρότρυνε εξάλλου τον Λέτα να συνάψει ένα συμβόλαιο του κυβερνητικού συνασπισμού για να διασφαλίσει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ασχέτως των αβεβαιοτήτων στους κόλπους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Λέτα θα εκλέξει νέο ηγέτη το φθινόπωρο, ενώ το κεντροδεξιό Λαός της Ελευθερίας (PDL) αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω των δικαστικών αγώνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπος ο ηγέτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα για το σκάνδαλο "Ρούμπι-Γκέιτ".

Η Ιταλία αντιμετωπίζει σήμερα την πιο μακρά περίοδο ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ανεργία της να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.