ΚΟΣΜΟΣ

Λέτα: «Πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας»

Λέτα: «Πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας»

Να υπερισχύσει το συμφέρον της Ιταλίας σχολίασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα εκ νέου σήμερα μετά την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το ανώτατο δικαστήριο χθες, ο οποίος μοιάζει να οδεύει οριστικά εκτός πολιτικού προσκηνίου.

«Το συμφέρον της χώρας μας είναι σημαντικότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Η πολιτική φάση που ζούμε είναι σαφώς κρίσιμη, αλλά ελπίζω να υπερισχύσει, για το καλό της Ιταλίας, το ευρύτερο εθνικό συμφέρον», είπε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Λέτα, επιμένοντας στη θέση που είχε εκφράσει χθες βράδυ.

Ο Λέτα δήλωσε «βέβαιος ότι θα συμβεί ακριβώς αυτό, διότι η Ιταλία έχει ανάγκη από συγκεκριμένες απαντήσεις».
Ο Λέτα εξήγησε ότι «το συμφέρον της χώρας δεν συνάδει με την φθορά της κυβέρνησης, αντιθέτως επιβάλλει να μπορούν τα μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας να εργάζονται αποδοτικά».

Ωστόσο νομικοί και σχολιαστές επισήμαναν σήμερα ότι μετά την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φορολογική απάτη, ο Μπερλουσκόνι χάνει αυτόματα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για έξι χρόνια. Αυτό προβλέπει ειδικός νόμος για τα αδικήματα διαφθοράς ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2012, επί των ημερών της κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι την οποία υποστήριζε ο Μπερλουσκόνι.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός Λέτα απάντησε: «Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος».

Εξάλλου αν η γερουσία της Ρώμης εγκρίνει κατά πλειοψηφία την αφαίρεση της έδρας του ο Μπερλουσκόνι θα απολέσει και την ιδιότητα του γερουσιαστή.

Ροή Ειδήσεων