ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν'αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

«Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του.

«Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν' αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την Τρίτη, έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επέμβουν, με μόνο το 19% να υποστηρίζει μια επίθεση.

«Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα τόνισε εάν δε δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

«Ψυχρός πόλεμος» με φόντο τη Συρία

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση

Μπραχίμι: Καμία επέμβαση στη Συρία χωρίς έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ

Μέρκελ: Να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία

Έληξε η σύνοδος της G20 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα

ΗΠΑ: «Μονόδρομος» μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση στη Συρία

Γαλλία: Προσευχήθηκαν για τη Συρία

ΗΠΑ: Μόνο με έγκριση του Κονγκρέσου θα γίνει στρατιωτική επέμβαση