ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό με την άφιξη Ντάουνερ και τις επαφές στο νησί, οι χθεσινές δηλώσεις Μπαγίς προς απάντηση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στοιχεία από την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των τριών από τις πέντε τ/κ εφημερίδες σήμερα.

Κύρια θέματα αποτελούν οι δηλώσεις του «υπουργού» εσωτερικών ότι αναστέλλονται όλες οι εργασίες που αφορούν την παραχώρηση υπηκοοτήτων μέχρι τη νέα «νομοθεσία» που θα ρυθμίζει το ζήτημα, η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στη Μόρφου των εσπεριδοκαλλιεργητών που διαμαρτύρονται για τη μη είσπραξη από το «κράτος» των ποσών που αφορούσαν εξαγωγές των προϊόντων τους και άλλα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Σταμάτησαν οι υπηκοότητες», γράφει ότι αυτό ισχύει μέχρι να γίνει ο νέος νόμος για την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» και αυτό ανακοίνωσε χθες στην ψευδοβουλή ο «υπουργός» εσωτερικών, Τεμπερουκέν Ουλουτσιάι. Αλλού γράφει ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει, αν είναι απαραίτητο, επιχειρήσεις εκτός συνόρων, στη Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα ανοικτά της Ιταλίας αναποδογυρίστηκε πλοίο που μετέφερε 500 λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 93, ενώ 250 θεωρούνται αγνοούμενοι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» με τίτλο «Συγκέντρωσε το μυαλό σου στο κεφάλι σου» γράφει για σκληρή αντίδραση του Μπαγίς στον Αναστασιάδη και αναφέρει πως την περίοδο που επιταχύνεται η δραστηριότητα στο Κυπριακό, άρχισε να αυξάνεται η ένταση μεταξύ των πλευρών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας με φορτηγά των εσπεριδοκαλλιεργητών στην Μόρφου, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να τα θρέψουν τις οικογένειές τους και προειδοποιούν με νέα πιο σκληρά μέτρα. Αλλού γράφει ότι το φεστιβάλ κυπριακού θεάτρου στα κατεχόμενα έσπασε φέτος ρεκόρ παρακολούθησης, αφού τις 14 θεατρικές παραστάσεις παρακολούθησαν 10.000 θεατές.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ρεκόρ αιτήσεων» αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Γκιουνγκιόρ Γκιουνκάν ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως 671 αιτήσεις αφορούν περιουσίες στα Βαρώσια. Αλλού γράφει ότι το γνωστό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη Florence Nightingale έρχεται στα κατεχόμενα και σε συνεργασία με το αμερικανικό «πανεπιστήμιο» της Κερύνειας θα προχωρήσουν στην κατασκευή του πρώτου «πράσινου νοσοκομείου» στο ψευδοκράτος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρύτανης» του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου Αμπτνουλάχ Οζτοπράκ δήλωσε πως η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι πολύ ζωντανή και πως έχουν φτάσει στους 16.000 φοιτητές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ο Ντάουνερ θα συναντηθεί με τους ηγέτες» γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήρθε χθες βράδυ στο νησί και σήμερα αρχίζει επαφές, ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω του. Αλλού αναφέρει ότι οι εσπεριδοκαλλιεργητές θέλουν πληρωμή για τα προϊόντα τους και στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Μόρφου ανήρτησαν πανό στα φορτηγά τους που έγραφε «τα φορτηγά ας τα πάρει το κράτος». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σειρά στις διαμαρτυρίες παίρνουν οι δάσκαλοι που αντιδρούν στην μη πλήρωση των ελλείψεων στα σχολεία και προειδοποιούν με κλιμάκωση των αντιδράσεών τους την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Εξαγωγές κάναμε και βγήκαμε χρεωμένοι» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» τροφίμων, γεωργίας και ενέργειας, Οντέρ Σενάρογλου σύμφωνα με τις οποίες την προηγούμενη χρονιά το ψευδοκράτος έκανε εξαγωγές ενός τόνου εσπεριδοειδών σε Ιράν και Ουκρανία, αλλά δεν μπόρεσε να εισπράξει τα λεφτά και έμεινε χρεωμένο. Αλλού αναφέρεται σε ισχυρισμούς για αυθαιρεσίες στον σύνδεσμο διαβητικών και διερωτάται τι έχει γίνει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «βουλή» θα ερευνήσει το θέμα των προαγωγών στην «αστυνομία» και αν υπάρχει αυθαιρεσία και αδικία θα το εξακριβώσει.