ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Η Τουρκία αποκάλυψε δίκτυο Ιρανών κατασκόπων

WSJ: Η Τουρκία αποκάλυψε δίκτυο Ιρανών κατασκόπων

Η εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει τα ονόματα 10 Ιρανών πολιτών, οι οποίοι έδιναν πληροφορίες σε πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ μετά από συναντήσεις που είχαν στην Τουρκία.

Καλά πληροφορημένες πηγές χαρακτηρίζουν την ενέργεια της Τουρκίας ως «σημαντική απώλεια» για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το περιγράφουν ως «χαστούκι στους Ισραηλινούς».

Το περιστατικό το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τώρα, δείχνει τον πολυδιάστατο πόλεμο των κατασκόπων που βρίσκονται πίσω από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για μια συμφωνία στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η παράδοση των ονομάτων των 10 Ιρανών κατασκόπων στην Τεχεράνη συνδέεται με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος έχει φιλικές σχέσεις με τους Ιρανούς.

Πριν από μερικά χρόνια οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν χαρακτηρίσει περιπαικτικά -σε συναδέλφους τους στη CIA- ως «σταθμάρχη των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν στην Άγκυρα».

Παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον Χακάν Φιντάν σε ευαίσθητα θέματα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.