ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Σημαντική εμπορική συμφωνία με τη Ν. Κορέα

Αυστραλία: Σημαντική εμπορική συμφωνία με τη Ν. Κορέα

Η Αυστραλία σύναψε εμπορική συμφωνία με τη Νότια Κορέα η οποία αναμένεται να διπλασιάσει την εξαγωγή αυστραλιανού βοδινού κρέατος μέχρι το 2030 και ν' ανοίξει τις πόρτες σε ξένες επενδύσεις μέχρι και ύψους 1 δισ.δολαρίων, χωρίς τη στρόφιγγα περιοριστικών μέτρων.

Η εμπορική συμφωνία η οποία μειώνει τους δασμούς βοδινού κρέατος για διάστημα άνω των 15 χρόνων, εξαλείφει βαθμιαία τους δασμούς και σε άλλα προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζάχαρη, σιτηρά, οίνο, ψαρικά και φρούτα μέχρι και κατά 300%.

Επίσης, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες στον χώρο υπηρεσιών, ιδιαίτερα στον νομικό τομέα, ο οποίος είναι ο τέταρτος σε μέγεθος εξαγωγής υπηρεσιών στην Αυστραλία. H συμφωνία, όμως, απαγορεύει την εξαγωγή ρυζιού.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ έχει, επίσης, συμφωνήσει να αφαιρέσει 5% των δασμών από την εισαγωγή αυτοκινήτων από τη Νότια Κορέα.

Στο μεταξύ, το δύσκολο έργο της εξομάλυνσης των σχέσεων, μεταξύ Αυστραλίας και Ινδονησίας, μετά το γνωστό πρόβλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, υποσχόμενη να δεχτεί τα έξι σημεία που έθεσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Susilo Bamhang Yudhoyono, ως προϋπόθεση για την επανασύνδεση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από μεγάλο κλιμάκιο υψηλόβαθμων συμβούλων στη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Marty Natalegawa. Η κ. Μπίσοπ, κατευθυνόμενη στο Πεκίνο, σταμάτησε πρώτα στην Τζακάρτα, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό της - έναν από τους πρώτους όρους του προέδρου δρ. Yudhoyono.

Τονίζεται ότι τα έξι σημεία αναφέρονται αποκλειστικά στο πρωτόκολλο συμπεριφοράς των δύο χωρών, πάνω στα οποία θα στηρίζονται οι διμερείς σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της συγκέντρωσης μυστικών πληροφοριών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε ότι ευθύς μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, μίλησε με τον πρόεδρο και θα αποφασιστεί εάν η Αυστραλία κάλυψε ικανοποιητικά το πρώτο σημείο που συζητήθηκε μεταξύ τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την κ. Μπίσοπ -και στη συνέχεια με το κλιμάκιο συμβούλων που τη συνόδευε- ως «ανοιχτή και θετική».