ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανός ΥΠ.ΕΞ.: Όσοι βάλουν στο περιθώριο το Ιράν θα το μετανιώσουν

Ιρανός ΥΠ.ΕΞ.: Όσοι βάλουν στο περιθώριο το Ιράν θα το μετανιώσουν

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε σήμερα από την Βηρυτό ότι οι χώρες που αναζητούν τρόπους να βάλουν στο περιθώριο την χώρα του κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής συνόδου για την επίλυση της συριακής κρίσης, της Γενεύης 2, θα το μετανιώσουν.

«Εάν ασκηθούν πολιτικές πιέσεις από κάποιο μέρος ή κάποιο άλλο με στόχο να εμποδίσουν τη συμμετοχή του Ιράν, αυτές οι πλευρές θα μετανιώσουν κάθε προσπάθεια που έκαναν για να εμποδίσουν τη συμμετοχή του Ιράν στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στη συριακή κρίση», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κάνοντας μια νύξη για τη στάση των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε σήμερα από το Παρίσι ότι το Ιράν είναι «καλοδεχούμενο» στην Ελβετία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αποδέχεται την πολιτική μετάβαση. Για τον Ζαρίφ, «η συριακή κρίση πρέπει να επιλυθεί από το συριακό λαό και τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέλη οφείλουν το λιγότερο να βοηθήσουν στο να βρεθεί η πολιτική λύση και όχι μόνο να προβαίνουν σε κρίσεις, οι οποίες θέτουν προϋποθέσεις για το διάλογο», όπως είπε. Οι δηλώσεις αυτές απευθύνονται προς τις ηγεσίες των 11 αραβικών και δυτικών χωρών που αποτελούν την ομάδα των «Φίλων της Συρίας», αλλά το καθεστώς της Δαμασκού αποκαλεί «εχθρούς της Συρίας».

4326BD0E13E60522A71194DC3368CE5C

Στο πλαίσιο μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ), Άχμαντ Τζάρμπα, είπε σε δημοσιογράφους ότι «όλοι συμφωνούμε στην διαπίστωση ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και την οικογένειά του στη Συρία. Η αποχώρησή του είναι αναπόδραστη». Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συνάντησε σήμερα αντιπροσωπείες όσων συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας, περιλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα, του αρχηγού της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

Διαβάστε επίσης:

Το Ιράν αρνείται να έχει δευτερεύοντα ρόλο στη διάσκεψη για τη Συρία