ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Μέτρα κατά των ΗΠΑ για αθέτηση συμφωνίας

Βραζιλία: Μέτρα κατά των ΗΠΑ για αθέτηση συμφωνίας

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ενδέχεται να λάβει τις αμέσως προσεχείς ημέρες μέτρα σε αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ύψους περίπου 800 εκατ. δολαρίων, λόγω της αθέτησης από μέρους της Ουάσινγκτον μιας διμερούς συμφωνίας για το βαμβάκι, έγραψε σήμερα η εφημερίδα O Globo.


Σύμφωνα με το εξαγωγικό επιμελητήριο της Βραζιλίας Camex οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς την καταβολή 147,3 εκατ. δολαρίων κατ' έτος στο κρατικό ινστιτούτο βάμβακος της Βραζιλίας σε αντάλλαγμα για τις επιδοτήσεις που η Ουάσινγκτον χορηγεί στις αμερικανικές εταιρίες οι οποίες εξάγουν βαμβάκι ή βαμβακερά είδη στη Βραζιλία, πλήττοντας τους παραγωγούς της χώρας. Η καταβολή του ποσού αυτού είχε αρχίσει το 2010.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας O Globo, το Camex ενδέχεται σε αντίποινα να αυξήσει περί τα μέσα Φεβρουαρίου έως και 100% τους φόρους σε περίπου μια εκατοστή προϊόντα που εισάγονται στη λατινοαμερικάνικη χώρα από τις ΗΠΑ.

Το Camex διευθύνεται από το υπουργείο Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Γεωργίας της χώρας συμμετέχουν επίσης στην διοίκησή του.