ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σνόουντεν συνεργαζόταν με τη Ρωσία

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σνόουντεν συνεργαζόταν με τη Ρωσία

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας, Ντιαϊάν Φέινσταϊν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι Ρώσοι κατάσκοποι παρείχαν βοήθεια στον πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, ώστε να κλέψει έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών.

Τα σχόλια της Φέινσταϊν έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Ρεπουμπλικάνος, Μάικ Ρότζερς, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ρότζερς είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι η Ρωσία είχε επιρροή στον Σνόουντεν προτού αυτός εγκαταλείψει την NSA και μεταβεί στο Χονγκ Κονγκ, από όπου και διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Ασφάλειας.

«Δεν έχω καμία σχετική πληροφορία. Δεν μου έχουν παρουσιαστεί στοιχεία για την υπόθεση. Έχω υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις από τότε αλλά δεν έχω πάρει καμία απάντηση», δήλωσε η Φέινσταϊν.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, οικείος με την υπόθεση, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η Ρωσία ασκούσε επιρροή στον Σνόουντεν ώστε αυτός να διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα.

Ο Ρότζερς δήλωσε πριν από 10 ημέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Σνόουντεν πιθανώς συνεργαζόταν με τη Ρωσία, όπου και τελικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

«Επιτρέψτε μου να πω αυτό. Πιστεύω πως υπάρχει κάποιος λόγος που ο Σνόουντεν κατέληξε να βρίσκεται στη ζεστή αγκαλιά της FSB στη Μόσχα», είπε ο Ρότζερς αναφερόμενος στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Έχει περιγράψει τον Σνόουντεν ως «ένα κλέφτη, ο οποίος πιστεύουμε πως είχε βοήθεια».

Στις αρχές του μήνα η ιστοσελίδα New Yorker ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του Σνόουντεν, ότι αυτός είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι τελούσε χρέη κατασκόπου για λογαριασμό της Ρωσίας.