ΚΟΣΜΟΣ

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Λιβύη εναντίον της Goldman Sachs

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Λιβύη εναντίον της Goldman Sachs

Το λιβυκό κρατικό ταμείο προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του χρηματοοικονομικού γίγαντα Goldman Sachs, τον οποίο κατηγορεί ότι «επωφελήθηκε εσκεμμένα» από την απειρία των αξιωματούχων του λιβυκού ταμείου για να βάλει στην τσέπη 350 εκατομμύρια δολάρια κέρδος από μια συναλλαγή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τα βρετανικά δικαστήρια (High Court of London).


Η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή (LIA), η οποία ιδρύθηκε το 2006 για να διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας, κατηγορεί την αμερικανική επενδυτική τράπεζα ότι κέρδισε «την εμπιστοσύνη των ανεπαρκώς ενημερωμένων αξιωματούχων της και τους έπεισε να εισέλθουν στην αγορά των παραγώγων προϊόντων», έγινε γνωστό από το λονδρέζικο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ταμείο, το οποίο διαθέτει 60 δισεκατομμύρια δολάρια, η τράπεζα «επωφελήθηκε με καταχρηστικό τρόπο της αδυναμίας της LIA» και την ώθησε να προχωρήσει σε εννέα συναλλαγές με παράγωγα προϊόντα, μεταξύ άλλων με τις Citigroup, Edf, Santander και ENI, με στόχο να έχει «σημαντικά περιθώρια κέρδους» επί της συνολικής αξίας τους, που ήταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια (740 εκατομμύρια ευρώ).

Εξαιτίας της κρίσης, αυτά τα παράγωγα προϊόντα «έχασαν σχεδόν το σύνολο της αξίας τους» και έληξαν το 2011, όμως το ταμείο εκτιμά πως η Goldman Sachs κατάφερε εντούτοις να αποκομίσει ένα κέρδος 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπεύθυνοι του ταμείου δυσκολεύονταν προφανώς να καταλάβουν πού επένδυαν, εξαιτίας των «εξαιρετικά περιορισμένων ικανοτήτων τους σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά» και αυτή την αδυναμία τους εκμεταλλεύθηκε η Goldman Sachs, η οποία είχε προσφέρει σε δύο εξ αυτών δώρα και ταξίδια στο Μαρόκο για να τους ενθαρρύνει.

Η εκπρόσωπος της Goldman Sachs δήλωσε πως η προσφυγή είναι «αβάσιμη» και ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα «την αντιμετωπίσει σθεναρά».