Βερολίνο: Η Δαμασκός αδιαφορεί για τις διαπραγματεύσεις

Βερολίνο: Η Δαμασκός αδιαφορεί για τις διαπραγματεύσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επέκρινε σήμερα το συριακό καθεστώς που έδειξε ότι "δεν είχε σοβαρό ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις", μετά την αποτυχία του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων της Γενεύης.


"Αυτό δείχνει ακόμη μία φορά ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ και οι άνθρωποί του δεν ενδιαφέρονται στα σοβαρά για τις διαπραγματεύσεις", δηλώνει ο γερμανός υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι συριακές αρχές δεν επιδιώκουν παρά να εδραιώσουν την εξουσία τους. Τα δεινά των Σύρων και το μέλλον της χώρας δεν παίζουν προφανώς κανέναν ρόλο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι πλέον ακόμη ότι είναι πιο επείγον για το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργοποιηθεί και να υιοθετήσει απόφαση για τον τερματισμό των εγκλημάτων πολέμου που επιδεινώνουν την "ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία".

Το Λονδίνο και το Παρίσι καταδίκασαν χθες δια των υπουργών Εξωτερικών τη στάση του καθεστώτος της Δαμασκού στις συνομιλίες της Γενεύης, ενώ η Ουάσινγκτον κατήγγειλε σήμερα την "παρακωλυτική τακτική" της αντιπροσωπείας του συριακού καθεστώτος.

Στην "ανθρωπιστική κατάσταση" στη Συρία και στην ανάγκη ενεργοποίησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Το Λονδίνο θεωρεί ότι πλέον είναι ακόμη πιο επείγον να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

"Οι κάτοικοι των πολιορκημένων συριακών περιοχών και πολλών άλλων ζωνών στη χώρα που δεν λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να περιμένουν", δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.