ΟΗΕ: Λήψη μέτρων για την κατάσταση στη Συρία

ΟΗΕ: Λήψη μέτρων για την κατάσταση στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα μια απόφαση η οποία προβλέπει τη διεύρυνση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Συρία και προειδοποιεί για τη λήψη «περαιτέρω μέτρων» σε περίπτωση μη εφαρμογής της, ενώ απαιτεί επίσης την πρόσβαση μέσω άλλων κρατών και καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τη συριακή κυβέρνηση όσο και τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.


Η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν προασπίσει πολλές φορές την κυβέρνηση της Συρίας στο 15μελές ΣΑ κατά την διάρκεια του τριετούς εμφυλίου πολέμου, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης. Είχαν ασκήσει βέτο σε τρία προηγούμενα σχέδια αποφάσεων τα οποία καταδίκαζαν τη συριακή κυβέρνηση και απειλούσαν με κυρώσεις.

«Αυτή η απόφαση δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητη. Η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να χρειάζεται να διαπραγματευτεί· είναι κάτι που πρέπει να επιτρέπεται εξ ορισμού βάσει του διεθνούς δικαίου», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στο Συμβούλιο.

«Με σοκάρει βαθιά προσωπικά ότι και οι δύο [εμπόλεμες] πλευρές πολιορκούν άμαχους ως τακτική πολέμου», τόνισε ο Μπαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η απόφαση καλεί τον Μπαν να αναφέρει στο ΣΑ σε 30 ημέρες σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης και «εκφράζει την πρόθεσή του να αναληφθούν περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση μη εφαρμογής του». Διπλωμάτες ωστόσο επισήμαιναν ότι η Ρωσία είναι απίθανο να συναινέσει στην ανάληψη δράσης εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εάν αυτή διαπιστωθεί πως δεν εφαρμόζει την απόφαση.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 9,3 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και ότι πολύ πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο συνεχιζόμενο εμφύλιο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναφέρει ότι πάνω από 136.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την εξέγερση εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.
Η απόφαση «απαιτεί όλες οι πλευρές, ιδίως οι συριακές αρχές, να επιτρέψουν αμέσως την ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ και τους εταίρους τους, περιλαμβανομένης της πρόσβασης πέραν των γραμμών των μετώπων και πέραν των συνόρων».

Ακόμη «απαιτεί όλες οι πλευρές να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, όπως και την αδιάκριτη χρήση όπλων σε κατοικημένες περιοχές, περιλαμβανομένων των βομβαρδισμών από το πυροβολικό και των εναέριων βομβαρδισμών, όπως η χρήση βαρελιών-βομβών, και τη χρήση μεθόδων πολέμου που εκ φύσεως προκαλούν υπερβολικά και αχρείαστα δεινά» στον πληθυσμό.

Η επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος είχε καλέσει το ΣΑ να αυξήσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων μέσα στη Συρία και είχε εκφράσει επανειλημμένα απελπισία για το γεγονός ότι η βία και η γραφειοκρατία επιβράδυναν απελπιστικά τη διανομή βοήθειας.

«Ελπίζω ότι η έγκριση από το ΣΑ του ΟΗΕ της απόφασης (. . .) θα διευκολύνει την διανομή βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν απελπιστική ανάγκη στη Συρία», ανέφερε η Έιμος σε μια γραπτή ανακοίνωσή της μετά την ψηφοφορία.