ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνεδρίασαν αξιωματούχοι φιλορωσικών περιφερειών

Ουκρανία: Συνεδρίασαν αξιωματούχοι φιλορωσικών περιφερειών

Ένα συνέδριο με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών αξιωματούχων φιλορωσικών ουκρανικών περιφερειών άρχισε να διεξάγεται το μεσημέρι στο Χάρκοβο, μια βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, με τη συμμετοχή βουλευτών και τοπικών αρχόντων της Ρωσίας, εν μέσω της σοβαρής πολιτικής κρίσης.

Αντικείμενο του συνεδρίου αυτού, με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 προσώπων, ήταν το πώς «να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στις περιφέρειες», είπε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Χάρκοβο, ο Μιχάιλο Ντομπκίν, στην ομιλία του κατά την έναρξή των εργασιών του.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο Χάρκοβο την ώρα που διεξαγόταν το συνέδριο σύμφωνα με την σύμβουλό του Γκάνα Γκερμάν, δεν παρέστη σε αυτό.

Συμμετείχαν ωστόσο σημαίνοντες Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, περιλαμβανομένου του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω βουλής της Ρωσίας, του Αλεξέι Πουσκόφ.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας κόκκος αποσχιστικών τάσεων στο συνέδριο αυτό. Το κύριο μήνυμα στις παρεμβάσεις είναι "δεν θέλουμε να διαιρεθεί η χώρα"», έγραψε ο Πουσκόφ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Ουκρανία, μια χώρα 46 εκατ. κατοίκων, χωρίζεται στην ρωσόφωνη και ρωσόφιλη ανατολή και την εθνικιστική, ουκρανόφωνη δύση.

Περίπου 10.000 υποστηρικτές του προέδρου Γιανουκόβιτς συγκεντρώθηκαν πλάι στο χώρο όπου διεξαγόταν το συνέδριο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «εργαζόμενοι στα ορυχεία Ντόνμπας εναντίον του εξτρεμισμού» και «είμαστε κατά του φασισμού». Περίπου 500 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν όχι μακριά από τον χώρο αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Έκκληση για ενότητα και αποχή από τη βία στην Ουκρανία

Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα και στην πτώση Γιανουκόβιτς

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία»

Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς- Αναμένεται διάγγελμά του

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες