Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο στα Σκόπια

Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο στα Σκόπια

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η διάλυση της Βουλής των Σκοπίων και αμέσως μετά η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων πιθανολογείται για τις 27 Απριλίου, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Απόψε, συγκαλείται εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για να τοποθετηθεί επί του αιτήματος του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, DUI του Αλί Αχμέτι, για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ως αιτιολογία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλεται η διαφωνία των δύο αυτών κομμάτων σχετικά με το πρόσωπο που πρέπει να υποστηριχθεί για νέος πρόεδρος των Σκοπίων.

Το DUI είχε προτείνει προς το VMRO-DPMNE να υποστηριχτεί κοινός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, κάτι που απορρίφθηκε από το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα χρίσει εκ νέου για υποψήφιο τον νυν Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Το κόμμα του κ. Αχμέτι είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γκιόργκι Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, διότι, όπως υποστηρίζει, ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του που λήγει σε μερικούς μήνες, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών των Σκοπίων.

Η «διαφωνία» αυτή μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI για τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, χαρακτηρίζεται από αναλυτές στα Σκόπια ως «πλασματική» ώστε να «αιτιολογηθούν» οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.
Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Η Βουλή των Σκοπίων αριθμεί 123 έδρες και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 62 βουλευτών, αριθμό τον οποίο υπερκαλύπτουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

Ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει 56 βουλευτές, ενώ το DUI διαθέτει 15 βουλευτές.

Διαβάστε επίσης: DW: «Ναι» στις διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ

ΠΓΔΜ: Στις 13 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές