ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπεύουν να ανακηρύξουν τον Σνόουντεν επίτιμο διδάκτορα

Σκοπεύουν να ανακηρύξουν τον Σνόουντεν επίτιμο διδάκτορα

Ο πρώην υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος πέρυσι αποκάλυψε το πρόγραμμα μυστικών παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, επιλέχθηκε την Τετάρτη από την ακαδημαϊκή κοινότητα ενός γερμανικού πανεπιστημίου για να το απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα .

Ο Χανς – Γιούργκεν φον Βενσίρκσι, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ροστόκ, είπε ότι υπέρ του Σνόουντεν για αυτή την τιμητική διάκριση έχει ψηφίσει περισσότερο από τα τρία τέταρτα της συγκλήτου. Παρά ταύτα δεν είναι σίγουρο ότι θα του απονεμηθεί ο τίτλος καθώς η απονομή μπορεί να μπλοκαριστεί.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου του Ροστόκ μιας πόλης στην πρώην Ανατολική Γερμανία, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας θεωρεί ότι ο Σνόουντεν συνέβαλε στη διάδοση της γνώσης γι’ αυτό και προτάθηκε για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα .

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν του οποίου τη σύλληψη ζητούν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Ρωσία του έχει προσφέρει πολιτικό άσυλο ενός έτους, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις που έκανε για τις αμερικανικές μυστικές παρακολουθήσεις. Από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σνόουντεν αποδείχτηκε ότι μεταξύ των πολιτικών ηγετών που η NSA παρακολουθούσε ήταν και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Συγκλονιστική φωτογραφία από τον τόπο της τραγωδίας