ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ενδεχομένως έκπτωση στην Ουκρανία αν αποπληρώσει το χρέος της

Ρωσία: Ενδεχομένως έκπτωση στην Ουκρανία αν αποπληρώσει το χρέος της

Η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία εφόσον το Κίεβο αποπληρώσει τις οφειλές ύψους άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκκρεμούν από την 1η Απριλίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ την Παρασκευή, ενώ διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές προχωρούν προς έναν πιθανό συμβιβασμό.


«Θα το συζητήσουμε αυτό (το να μειώσουμε την τιμή που η Ρωσία χρεώνει την Ουκρανία) εάν πληρώσουν ακόμα και το χρέος που όφειλαν την 1η Απριλίου, κι αυτό ήταν 2,237 δισεκατομμύρια δολάρια» είπε ο κ. Νόβακ. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι οφειλές του Κιέβου προς την κρατική Gazprom πλέον έχουν ανέλθει σε 3,5 δισεκατομμύρια.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Ίχορ Ντινένκο υποστήριξε την Πέμπτη ότι η τιμή της Γκάζπρομ - 485 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα - είναι μονοπωλιακή και άδικη και ότι το Κίεβο εξετάζει τις προτάσεις προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να κλείσουν οι κάνουλες.

Τόνισε ότι εάν η τιμή οριστεί στα 268,5 δολάρια ανά 100 κυβικά μέτρα το Κίεβο θα προγραμματίσει να πληρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος Μαΐου.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ουκρανία τον Ιούνιο εκτός αν το Κίεβο το προπληρώσει έως την 2α Ιουνίου, εγείροντας φόβους ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διευθετήσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και να επιλύσουν τη διαμάχη για το φυσικό αέριο.

Η Γκάζπρομ ζητεί από το Κίεβο προπληρωμή ύψους 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση φυσικού αερίου για το μήνα Ιούνιο, ενώ υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει αποθηκεύσει μόλις το μισό των απαιτούμενων ποσοτήτων προκειμένου να διασφαλίσει έναν χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Η ρωσική εταιρεία-κολοσσός ανέφερε ότι οι εξαγωγές προς τις καταναλώτριες χώρες μέσω Ουκρανίας παραμένουν σταθερές, όπως ακριβώς γίνεται μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου - και της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης - μετά την αποπομπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης: Reuters: Η κρίση στην Ουκρανία ενθαρρύνει επένδυση στην Κύπρο