ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκρούεφσκι

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αρχηγός του κόμματος VMRO – DPMNE, το οποίο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, έλαβε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Ο κ.Γκρούεφσκι έχει στη διάθεση του 20 ημέρες (μέχρι τις 8 Ιουνίου) για να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας στη Βουλή και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ.Γκρούεφσκι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στην απερχόμενη κυβέρνηση, θα συνεργαστούν και στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου , ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές). Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβομακεδονικό κόμμα GROM του δημάρχου Κάρπος, Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο, όπως και το SDSM, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και πως δεν θα αποδεχτεί την έδρα που κέρδισε.

Διαβάστε επίσης: ΠΓΔΜ: Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας