ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το Λονδίνο καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν αμέσως το ιρακινό Κουρδιστάν

Βρετανία: Το Λονδίνο καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν αμέσως το ιρακινό Κουρδιστάν

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν αμέσως τρεις επαρχίες του Ιρακινού Κουρδιστάν, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Αρμπίλ, λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή αυτή.


"Το Φόρεϊν Όφις συνιστά να αποφεύγετε κάθε μετακίνηση στις περιοχές αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν (τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντοχούκ) που πλήττονται από τις πρόσφατες μάχες. Εάν βρίσκεστε ήδη σε αυτές τις ζώνες, θα πρέπει να φύγετε αμέσως" αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε ταξιδιωτική οδηγία του.

Το Λονδίνο διευκρίνισε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οδηγία δεν αφορά την πόλη Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Η βρετανική κυβέρνηση φοβάται ότι η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στα νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, όπου κατοικούν πολλοί Δυτικοί που εργάζονται σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ορισμένες από αυτές, όπως οι Genel και Afren, ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό τους, για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είπε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες πρόκειται να γίνουν ρίψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο βόρειο Ιράκ, όπου πολλές μειονότητες, όπως οι χριστιανοί και οι Γεζίντι, απειλούνται από τους τζιχαντιστές.

Ο Φάλον διευκρίνισε ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να παράσχει "τεχνική βοήθεια" στις ΗΠΑ που νωρίτερα βομβάρδισαν, για πρώτη φορά, θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Πριν από τους βομβαρδισμούς αυτούς, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ξεκινήσει τη νύχτα μια επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κατοίκους του βορείου Ιράκ που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

"Αποφασίσαμε σήμερα να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ στην επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησαν χθες. Θα κάνουμε και εμείς ρίψεις εφοδίων, κάτι που ελπίζουμε ότι θα γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες, για να βοηθήσουμε κυρίως αυτούς που έχουν παγιδευτεί σε ορεινές περιοχές", είπε ο Φάλον.

Ο υπουργός χαιρέτισε, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, την ανάληψη δράσης από την Ουάσινγκτον, επιβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράκ