ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι οι διπλοί πράκτορες του Μαυροβουνίου

Ποιοι είναι οι διπλοί πράκτορες του Μαυροβουνίου

Το Μαυροβούνιο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ορισμένων αμερικανικών μέσων ότι στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αυτής, περιλαμβάνονται Ρώσοι κατάσκοποι.

Αυτή είναι και η κύρια αιτία, σύμφωνα με πηγές του NATO (που επικαλείται το δημοσίευμα) για την αναβολή της ένταξης του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, Γκότσε Ατανάσοφ, η βοηθός Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να είναι έτοιμες να αποδεχθούν τα πρότυπα του NATO.

Ορισμένοι αναλυτές του Μαυροβουνίου έχουν σημειώσει, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές των Βρυξελλών, ότι από 25 έως 50 υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών του Μαυροβουνίου σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δηλώσεις ότι στο Μαυροβούνιο, υπάρχουν Ρώσοι κατάσκοποι, έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Ποντγκόριτσα και της Μόσχας έχουν ενταθεί με την ένταξη του Μαυροβουνίου στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της ύπαρξης Ρώσων κατασκόπων, εγείρουν μεγάλη συζήτηση, κυρίως για την οργάνωση των δομών των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαυροβουνίου.

Ο Μαυροβούνιος γεωπολιτικός αναλυτής Μπλαγκόια Γκράχοβατς, σημειώνει ότι «στο Μαυροβούνιο παίζεται ένα διπλό παιχνίδι. Από τη μια επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO και από την άλλη υπάρχουν οι Ρώσοι μεγιστάνες που επιδιώκουν μέσα από ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς να εισχωρήσουν στις κρατικές δομές».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο διπλό παιχνίδι παίζεται από το κυβερνών κόμμα του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τον Κότσα Πόποβιτς του «Δημοκρατικού Μετώπου» οι δηλώσεις περί πρακτόρων θα πρέπει να θέσουν σε συναγερμό όλα τα κόμματα.

«Άσχετα αν κανείς εργάζεται για τους Ρώσους, Αμερικανούς, Τούρκους ή Αλβανούς, πρέπει να τεθεί ένας συναγερμός, μετά τις δηλώσεις για διπλούς πράκτορες, στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας», είπε ο Πόποβιτς.

Η είδηση αναφέρθηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ανάγκασε τον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς, να τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες στην κυβέρνηση για πράκτορες που σχετίζονται με τη Ρωσία», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Σλόμπντνα Εβρόπα».

πηγη Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Το ΙΚΙΛ απειλεί την Τουρκία με επιθέσεις για το νερό του Ευφράτη