ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Επιτυχημένη η αποστολή μας, σώθηκαν ζωές αθώων

Ομπάμα: Επιτυχημένη η αποστολή μας, σώθηκαν ζωές αθώων

Επιτυχημένη ήταν η επιχείρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο όρος Σιντζάρ καθώς όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί μια αποστολή για την απομάκρυνση των εκτοπισμένων, ούτε να συνεχιστούν οι ρίψεις εφοδίων στην περιοχή.

«Η κατάσταση στα βουνά έχει βελτιωθεί πολύ και οι Αμερικανοί θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις προσπάθειές μας αφού χάρη στις ικανότητες και τον επαγγελματισμό των στρατιωτικών μας και τη γενναιοδωρία του λαού μας σπάσαμε την πολιορκία», είπε ο Ομπάμα ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

«Βοηθήσαμε ευάλωτους ανθρώπους να φτάσουν σε ασφαλή σημεία και βοηθήσαμε να σωθούν πολλές ζωές», συνέχισε. «Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, δεν αναμένουμε να χρειαστεί μια επιπρόσθετη αποστολή για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από το βουνό και είναι απίθανο να χρειαστεί να συνεχίσουμε τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές για την προστασία των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ και κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να ενωθούν για να απωθήσουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που είχαν σταλεί στο Ιράκ για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση θα αποχωρήσουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, κατέληξε ο Ομπάμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, είχαν καταφύγει στο Σιντζάρ για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί από αυτούς παρέμειναν αποκλεισμένοι επί πολλές ημέρες, χωρίς νερό ή τρόφιμα. Ορισμένες οικογένειες έφυγαν κατόπιν για τη Συρία ή κατευθύνθηκαν προς το Ιρακινό Κουρδιστάν που από τις αρχές του μήνα φιλοξενεί ήδη τουλάχιστον 200.000 εκτοπισμένους.

Διαβάστε επίσης:

Ιράκ: Η Γερμανία στο παιχνίδι της ανθρωπιστικής βοήθειας