ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές και το Κίεβο θα συζητήσουν για την ενέργεια ενόψει του χειμώνα

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές και το Κίεβο θα συζητήσουν για την ενέργεια ενόψει του χειμώνα

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία σχεδιάζουν να αρχίσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την «προμήθεια» ενέργειας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, και σε αυτές θα συμπεριληφθεί το ακανθώδες ζήτημα του άνθρακα, δήλωσε την Πέμπτη ένας από τους αυτονομιστές ηγέτες, ο Αντρέι Πουργκίν.

«Οι συζητήσεις αυτές θα καταπιαστούν με το ζήτημα της προμήθειας (ενέργειας), περιλαμβανομένων του άνθρακα και της ηλεκτροδότησης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας το Ντονέτσκ», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες.

«Δεν τίθεται ζήτημα να τεθούν υπό συζήτηση πολιτικές συμφωνίες», είπε επίσης.

Ωστόσο ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο στο Κίεβο ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε ότι «δεν είναι ενήμερος» για οποιαδήποτε τέτοια διαβούλευση ή διαπραγμάτευση.

Οι συνομιλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο Πουργκίν θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο των συναντήσεων της λεγόμενης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει τόσο για τους αυτονομιστές, όσο και για το Κίεβο, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραδόσεις άνθρακα από το Ντονμπάς για να τροφοδοτηθούν ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια.

Η περιοχή Ντονμπάς έλκει το όνομά της από μια τεράστια ανθρακοφόρα λεκάνη. Είναι γνωστή κυρίως για τη βιομηχανία άνθρακα που εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες από εκεί πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

Το Κίεβο, στο οποίο έχουν διακοπεί οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης για τις τιμές, υπέγραψε μια σύμβαση με τη Νότια Αφρική για τις παραδόσεις άνθρακα. Το πρώτο φορτίο αναμένεται να φθάσει στη χώρα τον Οκτώβριο. Αλλά «έχουν ανάγκη τον δικό μας άνθρακα», εκτίμησε ο Πουργκίν.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται επίσης να εξετάσουν το ζήτημα της ηλεκτροδότησης, καθώς οι αντάρτες και οι ουκρανικές αρχές ελέγχουν η καθεμιά πλευρά ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που τροφοδοτούν περιοχές υπό τον έλεγχο της άλλης πλευράς, εξήγησε.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Έφαγε χαλασμένο σούσι και γέμισε το σώμα του παράσιτα! (pics)

Μεξικό: Ναυαγός επέζησε για 8 ημέρες στη θάλασσα τρώγοντας γλάρο! (vid+pics)

Έμπολα: Αναστήθηκαν θύματα του ιού στη Λιβερία! (pics)