ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήσεις υπουργών στη Σλοβενία

Παραιτήσεις υπουργών στη Σλοβενία

Η Σλοβενική Βουλή ενημερώθηκε για τις παραιτήσεις της υπουργού Ανάπτυξης, Βιολέτα Μπουλτς, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργού Οικονομίας, Γιόζεφ Πέτροβιτς

Η Σλοβενική Βουλή ενημερώθηκε για τις παραιτήσεις της υπουργού Ανάπτυξης, Βιολέτα Μπουλτς, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υπουργού Οικονομίας, Γιόζεφ Πέτροβιτς, ο οποίος αποχωρεί μετά την αποκάλυψη σκανδάλου που συνδέεται με προηγούμενη δουλειά του.

Η κ. Μπουλτς έδωσε επίσημη εξήγηση για την παραίτησή της στους βουλευτές, ενώ ο κ. Πέτροβιτς προτίμησε να μην εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του στη Σλοβενική Βουλή.

Εφ' όσον οι βουλευτές ενημερωθούν για τις παραιτήσεις, ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ έχει προθεσμία 10 ημερών για να ορίσει αντικαταστάτες.
Το διάστημα που μεσολαβεί, ο κ. Τσέραρ θα αναλάβει το υπουργείο Άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα την Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής και ο υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ θα εκτελεί χρέη και επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας.

Ονόματα υποψήφιων για το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά για το υπουργείο Άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα την Ανάπτυξη και την Πολιτική Συνοχής ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανάφερε ότι θα ορίσει την γενική γραμματέα του κυβερνητικού γραφείου, Αλένκα Σμέρκολι.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιόζεφ Πέτροβιτς παραιτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου, μετά από δημοσίευμα, ότι η αρχή προστασίας ανταγωνισμού διαπίστωσε πως η εταιρεία, της οποίας ήταν διευθυντής, ενεπλάκη σε σκάνδαλο.

"Παραιτούμαι για να επιτρέψω στην κυβέρνηση να εργαστεί ομαλά αυτή την ταραγμένη περίοδο και να αποδείξω ήρεμα ότι δεν διέπραξα τις πράξεις, για τις οποίες με κατηγορούν τα ΜΜΕ" είπε ο κ. Πέτροβιτς, τονίζοντας ότι δεν έκανε κάτι λάθος ή ανήθικο.

Ο Γιόζεφ Πέτροβιτς εργαζόταν για τον όμιλο εκδόσεων DZS, που κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε καρτέλ με άλλες εταιρείες που προμήθευαν με χαρτική ύλη την κυβέρνηση από το 2007 έως το 2012. Ο όμιλος δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις.

Ο κ. Πέτροβιτς παραιτήθηκε, μία μέρα μετά τη μετάδοση, από τον τηλεοπτικό σταθμό TV Slovenija, απόφασης της αρχής προστασίας ανταγωνισμού ότι η DZS κρίθηκε ένοχη για αθέμιτη σύμπραξη.

Σχετικές ειδήσεις