ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνεργάτης του Πούτιν ερευνάται για ξέπλυμα

ΗΠΑ: Συνεργάτης του Πούτιν ερευνάται για ξέπλυμα

Έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο οποίο φέρεται ότι προέβη ένα πρόσωπο που ανήκει στο στενό κύκλο επαφών του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διεξάγεται από Αμερικανούς εισαγγελείς, όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά εάν ο Γκενάντι Τιμτσένκο, Ρώσος υπήκοος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο οποίος δραστηριοποιείται ιδίως στα συμβόλαια φυσικού αερίου κι είναι συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέφερε κεφάλαια που πιθανόν αποτελούν προϊόν διαφθοράς στη Ρωσία, διαμέσου του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει επίσης στις έρευνες, επισημαίνεται.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τις συναλλαγές κατά τις οποίες ο όμιλος Gunvor Group, μια εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών που ίδρυσε ο Τιμτσένκο, αγόρασε πετρέλαιο από την ρωσική εταιρεία Rosneft και το πούλησε σε τρίτα μέρη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

H εταιρεία απάντησε ότι δεν έχει ποτέ παίξει το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, «και ασφαλώς όχι για τη Rosneft. Αυτό είναι λάθος. Ποτέ μας δεν εργαστήκαμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν θα εργαστούμε ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Η Gunvor επίσης τόνισε ότι δεν είναι ενήμερη για οποιαδήποτε έρευνα στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία.

«Η εταιρεία έχει βρεθεί μεταξύ πολιτικών διασταυρούμενων πυρών. Δε μπορούμε να σχολιάσουμε για οποιαδήποτε έρευνα εναντίον του Τιμτσένκο» τονίζεται. Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Τιμτσένκο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές προηγούνταν χρονικά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επιβλήθηκαν το Μάρτιο στον Τιμτσένκο και σε άλλα πρόσωπα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Τιμτσένκο είναι επίσης συνιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας, της Novatek.

Οι μεταφορές κεφαλαίων που σχετίζονται με τις συναλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράνομο ξέπλυμα χρήματος εάν τα κεφάλαια αποδειχθεί ότι προέρχονται από έκνομες δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, τις ασυνήθεις πωλήσεις κρατικής περιουσίας όπως πετρέλαιο, εξηγεί η εφημερίδα.

Επιπλέον η Wall Street Journal επικαλέστηκε μία πηγή που υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται επίσης εάν οποιοδήποτε τμήμα της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν συνδέεται με κεφάλαια που αποτελούν προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο Πούτιν έχει επενδύσει στη Gunvor και ενδέχεται να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια της εταιρείας. Τόσο η εταιρεία όσο και το Κρεμλίνο έχουν κατηγορηματικά απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο Πούτιν, δεν έχει και ποτέ δεν είχε οποιαδήποτε κυριότητα, δικαιούχου ή άλλου είδους στην Gunvor.
Δεν είναι δικαιούχος της Gunvor ή των δραστηριοτήτων της, άμεσα ή έμμεσα» τόνισε η εταιρεία.

Σχετικές ειδήσεις