ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Επιτυχώς απώθησε ο στρατός τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Επιτυχώς απώθησε ο στρατός τη Μπόκο Χαράμ

Δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, στρατός και παραστρατιωτικοί σημειώνουν μία σημαντική νίκη εναντίον της οργάνωσης που έχει σπείρει τον θάνατο και τον όλεθρο στη χώρα.

Η νέα έφοδος την οποία εξαπέλυσε σήμερα η Μπόκο Χαράμ εναντίον της πόλης Μαϊντουγκούρι, του άλλοτε προπυργίου της στο βορρά, στην οποία ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, απωθήθηκε από τον στρατό και παραστρατιωτικούς, δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, σε κλίμα μεγάλης έντασης.

Νωρίς σήμερα ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών ακούγονταν για πολλή ώρα καθώς οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ προσπαθούσαν να εισβάλουν στο Μαϊντουγκούρι από τον νότο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί μάχονταν με τα μέλη της Μπόκο Χαράμ για πολλές ώρες, σε συγκρούσεις που περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) συγκεντρώνονταν κυρίως στη Μουλάι, περίπου 3 χλμ. από τη Μαϊντουγκούρι, είπαν οι κάτοικοι.

Οι επιτιθέμενοι απωθήθηκαν και τα μέλη της Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν άλλη επίθεση από τα ανατολικά, όπου οι μάχες συνεχίζονταν ως το μεσημέρι. Ο στρατός διαβεβαίωσε πως απώθησε όλες τις επιθέσεις.

Οι ισλαμιστές έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να καταλάβουν το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο και ιστορικό λίκνο της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Μια ευρείας κλίμακας επίθεσή τους είχε απωθηθεί επίσης από τον στρατό την 25η Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα, περίπου 130 χλμ. βορειότερα, οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ κατέλαβαν την πόλη Μογκούνο και τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά σε αυτήν, εξωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Περίπου 5.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, έφθασαν τη Δευτέρα στο Μαϊντουγκούρι.

Ειδικοί είχαν εκφράσει το τελευταίο διάστημα τον φόβο πως η Μπόκο Χαράμ, η οποία καταλαμβάνει εδάφη με φρενιτιώδη ρυθμό στη βορειοανατολική Νιγηρία, θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της να πάρει το Μαϊντουγκούρι πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου.

Η πτώση του Μαϊντουγκούρι στα χέρια των ισλαμιστών θα αποτελούσε μεγάλη ήττα για τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, οι οποίες δέχονται επικρίσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εξέγερση των ισλαμιστών τα τελευταία έξι χρόνια. Η κατάκτηση της πόλης εγείρει εξάλλου φόβους περί μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ενδεικτικό του πόσο έχει θορυβηθεί η διεθνής κοινότητα για την απειλή της Μπόκο Χαράμ όχι μόνο στη Νιγηρία είναι το γεγονός στην Αντίς Αμπέμπα, όπου άρχισε χθες η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τάχθηκε υπέρ της ιδέας της συγκρότησης μιας δύναμης της ΑΕ για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Την ίδια ημέρα, η Πολεμική Αεροπορία του Τσαντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Γκαμπόρου, την οποία ελέγχουν οι ισλαμιστές, στα σύνορα με το Καμερούν.
Σήμερα το απόγευμα δύο επιθετικά ελικόπτερα των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ διεξήγαγαν ακόμη επιδρομές εναντίον θέσεων της Μπόκο Χαράμ, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου από τη γειτονική πόλη Φοτοκόλ, στο Καμερούν.

Εξάλλου τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε διάφορες επιθέσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, αλλά λίγο νοτιότερα.

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του οικήματος ενός πολιτικού στην Πότισκουμ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, ενώ δύο εκρήξεις είχαν αποτέλεσμα 5 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην Γκόμπε.

Η ένταση αυξάνεται καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι επικρατέστεροι νικητές θεωρούνται ο νυν πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν, ένας χριστιανός του νότου, και ο αντιπολιτευόμενος Μουχαμαντού Μπουχάρι, ένας μουσουλμάνος του βορρά.

Οι επιθέσεις και η κατάληψη τεράστιων εκτάσεων από τη Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να προσφύγουν στο Τσαντ, στο Καμερούν και στον Νίγηρα.

Σχετικές ειδήσεις