ΚΟΣΜΟΣ

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ρωσία δεν επιθυμεί την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Ρωσία δεν επιθυμεί την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την οικονομική κατάρρευση της Ουκρανίας, εκτίμησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία που συνήψαν Μόσχα και Κίεβο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την κατάρρευση της Ουκρανίας διότι αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, καθώς είναι ένας πάροχος, είναι ένας πιστωτής, γιατί θέλει να πληρωθεί και τελικά να αποζημιωθεί. Είναι μια οικονομία που βρίσκεται ακριβώς στα σύνορά της και με την οποία έχει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «η Ουκρανία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όμως εδώ και περίπου 20 χρόνια που έχουμε σχέσεις με τη χώρα αυτή βλέπουμε για πρώτη φορά ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τα ταμπού που υπάρχουν εδώ και καιρό και επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν μια οικονομία της αγοράς».
«Όμως παράλληλα υπάρχει μια σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας που προκαλεί μεγάλες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Αυτό (...) επιφέρει στην αγορά ένα μεγάλο βάρος», είπε η Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, προσφέρουν μια «μαζική» οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, όμως «όλα θα εξαρτηθούν από τη σταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας και το τέλος της σύρραξης».

Εξάλλου η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που συνήψαν το Κίεβο και η Μόσχα τη Δευτέρα για την παροχή φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να απαιτήσει την αποπληρωμή του δανείου ύψους 3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2015.
Η Ρωσία είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2013 να καταβάλει ένα δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μετά την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην συνάψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Όμως μετά την καταβολή τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Μόσχα τερμάτισε την υποστήριξή της μετά την άνοδο στην εξουσία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις