ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο ΟΑΣΕ χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την εκεχειρία στα ανατολικά

Ουκρανία: Ο ΟΑΣΕ χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την εκεχειρία στα ανατολικά

Η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εύθραυστη, αν και συνολικά τηρείται ένα μήνα μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συνθηκών του Μινσκ, εκτίμησε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η εκεχειρία γενικώς τηρείται στη γραμμή του μετώπου», παρά τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών, δήλωσε ο Αλεξάντερ Χαγκ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Χαγκ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο θερμά σημεία: το χωριό Σιροκίν, περίπου δέκα χιλιόμετρα από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, και η περιοχή γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών τον Ιανουάριο έπειτα από πολλούς μήνες μαχών.

«Το θετικό είναι ότι η πλειονότητα των μαχών διεξάγεται με ελαφρά όπλα ή μικρού διαμετρήματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βαρέα όπλα έχουν απομακρυνθεί και δεν χρησιμοποιούνται συχνά», είπε ο ίδιος από το Κίεβο.

Πάντως ο Χαγκ κατήγγειλε το γεγονός ότι οι παρατηρητές εμποδίζονται και από τις δύο πλευρές να επαληθεύσουν την απομάκρυνση των όπλων. Ο ΟΑΣΕ ακόμη δεν έχει λάβει την απογραφή των όπλων που έχουν αποσυρθεί και δεν έχει καταφέρει να μεταβεί στα σημεία όπου έχουν αποθηκευτεί, υπογράμμισε.

«Η σχετική σταθερότητα είναι προς το παρόν επισφαλής», κατέληξε ο Χαγκ υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα μπορούν γρήγορα να αναπτυχθούν στις προηγούμενες θέσεις τους.

Εξάλλου ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα από τη Βαρσοβία ότι η συμμετοχή «όλων» είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και ζήτησε να «εφαρμοστούν πραγματικά» οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Βαλς ερωτήθηκε, έπειτα από συνάντηση που είχε με την Πολωνή ομόλογό του Εύα Κόπατς, τόσο για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια όσο και για την παροχή αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Η αποκλιμάκωση και άρα η λογική προς την ειρήνευση προϋποθέτουν όλος ο κόσμος να συμμετέχει σε αυτήν», είπε ο Βαλς.

Όταν ρωτήθηκε την άποψή του σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε: «Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού είναι ωραία», υπενθυμίζοντας όμως ότι πρέπει να εξεταστεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Σχετικές ειδήσεις