ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άνοιξαν το πέρασμα του Ακτσάκαλε για τους Σύρους πρόσφυγες

Τουρκία: Άνοιξαν το πέρασμα του Ακτσάκαλε για τους Σύρους πρόσφυγες

Η Τουρκία άρχισε από σήμερα να δέχεται και πάλι στο έδαφός της Σύρους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους που κατέχουν την πόλη Τελ Αμπιάντ και τις κουρδικές δυνάμεις που προσπαθούν να την ανακαταλάβουν.

Δεκάδες πρόσφυγες άρχισαν να διασχίζουν τα σύνορα στο πέρασμα του Ακτσάκαλε, ενώ χιλιάδες άλλοι περιμένουν από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Χθες, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν μάνικες νερού και έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να απωθήσουν σύρους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα, ρίχνοντάς τους, κυριολεκτικά, στα χέρια των ένοπλων τζιχαντιστών, όπως μαρτυρούν δεκάδες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είχε δηλώσει ότι, αντιμέτωπη με νέο κύμα προσφύγων, η Τουρκία θα έκλεινε προσωρινά και κατά τόπους τα σύνορα με τη Συρία.

"Η Τουρκία δεν θα δεχθεί άλλες εισόδους στον έδαφός της από τη Συρία, εκτός από περίπτωση ανθρωπιστικής τραγωδίας", δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Σήμερα, οι κουρδικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προωθηθούν μέχρι την ανατολική είσοδο της πόλης, σύμφωνα με διοικητή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στο Τελ Αμπιάντ.

Στόχος των κουρδικών δυνάμεων είναι να ανακαταλάβουν την πόλη, που κατοικείται από Αραβες και Κούρδους, για να στερήσουν το Ισλαμικό Κράτος από έναν σημαντικό κόμβο εισόδου όπλων και μαχητών, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντεραχμάν δήλωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, αλλά δεν έχουν εισχωρήσει σε αυτήν.

Για να εμποδίσουν την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν δύο γέφυρες, αλλά οι κούρδοι μαχητές διέσχισαν πεζή το ποτάμι και συνέχισαν να προελαύνουν.

Ο διοικητής Χόζερ διευκρίνισε ότι οι μαχητές των YPG έχουν την υποστήριξη των σύρων ανταρτών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και κατά των συνάμεων του συριακού καθεστώτος. εχουν επίσης στην υποστήριξη της αεροπορικής εκστερατείας του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικές ειδήσεις